На Цветница домът се закичва с върба

На Цветница домът се закичва с върба

Светлият християнски празник Цветница се празнува в неделята, която е една седмица преди Великден. Точно преди Цветница се празнува празникът Лазаровден.

Цветница е известна още с името Връбница и Цветна неделя. Това е денят, в който Исус Христос е влязъл в Йерусалим. Той пристигнал, като яздел магаре.

Хората го посрещнали като месия и хвърляли на пътя му цветя. След като стигнал до храма, Исус Христос изгонил оттам търговците и събрал болни хора, които излекувал.

На Цветница домовете се украсяват с върбови клонки. Те се благославят в църквата и всеки си взима, за да бъде пълен домът му със здраве. С клонки от върба се украсяват вратите.

Смята се, че осветените върбови клонки предпазват дома от зли сили. Те се оставят и върху иконата в дома. Едно време с върбови клонки се закичвали домашните животни, за да са здрави.

На този ден, въпреки постите, е разрешено да се яде риба, а за десерт кадаиф. На Цветница празнуват всички, които имат имена на цветя, както и тези с имена на растения.

Именници са Цветан, Цветомир, Цветанка и Цветелина, Божура и Детелина, Биляна и Виолета, Върбан и Венета, Дафина и Диляна, Елица и Евелина, Ива и Невена, Незабравка и Маргарита, Малина и Латинка, Лилия и Калина, Китка и Иглика.

Други именници са Здравка, Здравко, Ралица, Паулина, Роза, Росен, Теменужка, Явор, Ясен и Ягода. На този ден задължително се ходи на църква и се получава причестяване.

След като приключи Цветница, започва Страстната седмица, в която Исус Христос е страдал и накрая – на разпети петък, е бил разпънат на кръст с двама разбойници.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати