sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Хората-магнити имат лепкава кожа

Хората-магнити имат лепкава кожа

Хората-магнити имат лепкава кожа

Седемгодишният сърбин Богдан, чиято фамилия родителите умишлено крият, привлича от месеци вниманието на медиите със способността си да лепи по тялото си различни предмети.

Сред тях са сребърни прибори, дистанционно за телевизор, чинии и големи тигани. Всеки предмет буквално залепва за кожата на момчето и не пада.

Това не е първият случай, в който човек има силни магнетични способности. Разликата обаче с останалите случаи е, че към тялото на момчето се закрепят не само метални предмети.

Стъклото например няма как да бъде притеглено като от магнит, още повече че е с прекалено гладка повърхност. Това означава, че Богдан няма магнетични способности, а тялото му има съвсем други възможности.

Хората-магнити имат лепкава кожа

Това се обяснява със способността на всяка гладка повърхност да залепва за човешката кожа. Тя е покрита с мазнини. Можете да ги измиете с обикновен сапун, но след по-малко от минута кожата ви отново се покрива с тях.

Кожата има слаба повърхностна енергия, защото съдържа голямо количество влага. Връзката между атомите в тази течност се получава благодарение на така наречените слаби връзки.

Металите, които имат силни междуатомни връзки, имат повишена повърхностна енергия. Такива предмети като металите винаги се привличат от предмети с понижена повърхностна енергия.

Това обяснява защо върху кожата на някои хора могат да се залепят лъжици, вилици, дистанционни. Колкото е по-голям предметът, толкова по-голяма възможност има да се задържи върху кожата.

Геконите например могат да залепват за абсолютно всяка повърхност. При хората еластичността на кожата влияе върху нейното сцепление, а потта я прави по-малко еластична.

Потта има ключова роля – механичните характеристики на кожата се променят съобразно нарастващата й влажност. Тя става по-мека и това намалява нивото на енергията, която тя натрупва за сметка на своята еластичност. Това води до увеличаване на степента на залепване.

Залепващият ефект, който могат да демонстрират много представители на животинския свят, изчезва, ако кожата им се наръси с малко талк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати