Денят на Свети Валентин заменил празника на голите римляни

Денят на Свети Валентин заменил празника на голите римляни

Денят на Свети Валентин, познат още като Деня на влюбените, е празник, който се отбелязва на 14 февруари от много хора по цял свят. Името на празника е свързано с името на раннохристиянски мъченик с името Валентин.

На този ден се подаряват цветя и подаръци на любими хора, а също така бонбони, играчки, балони и специални картички със стихотворения и любовни признания, известни като валентинки.

Изпращането на валентинки е било много модерно в Англия през деветнадесети век. Популярността на тези картички в Америка през деветнадесети век станала предвестник на пноследвалата комерсиализация на празниците в САЩ.

Историята на празника на свети Валентин бележи началото си от луперкалиите в Древния Рим. Луперкалиите са били фестивал на еротизма в чест на богинята на трескавата любов Джуно и на бог Фавн, който бил известен и като Луперк. Той бил покровител на стадата и празникът му бил на 14 февруари.

Денят на Свети Валентин заменил празника на голите римляни

В античността детската смъртност била много висока. През 276 година преди новата ера Рим едва не бил изтрит от лицето на Земята заради епидемия на мъртвородени и на родени преждевременно. Оракулът известил, че за повишаване на раждаемостта е необходимо да се направи ритуал – бой на жените с помощта на специални бичове от кожа.

Хората, които поради някакви причини нямали деца, били смятани за прокълнати. Римляните смятали за свещено мястото, където според легендата вълчицата отгледала Ромул и Рем, основателите на Рим.

Всяка година на 15 февруари на това място имало празник, по време на който се принасяли в жертва животни. От кожата им се правели бичове, с които младите мъже налагали всичкти жени, които срещнат в града.

Мъжете, които биели жените, били чисто голи, а дамите с охота се оставяли да бъдат удряни, защото вярвали, че така ще заченат по-лесно. В този ритуал участвали и знатни семейства.

В края на празника жените се събличали голи. Дори след идването на християнството този празник съществувал дълги години.

През 494 година папа Геласий се опитал да забрани Луперкалиите.

Празникът, който ги заменил, бил покровителстван от свети Валентин, който през 269 година бил екзекутиран за проповедническа дейност сред младежта точно на 14 февруари.

През късното Средновековие във Франция и Англия житието на свети Валентин се обогатявало с много легенди, свързани с венчаване на влюбени двойки.

Според легендата в далечните времена властният и жесток римски император Клавдий Втори забранил сватбите, тъй като смятал, че самотният мъж по-добре се бие на бойното поле. Свети Валентин бил обикновен свещеник, който съчувствал на нещастните влюбени и тайно от всички ги венчавал през нощта.

Тези венчавки станали известни на властта и Валентин бил хвърлен в тъмницата, където се запознал с прекрасната дъщеря на надзирателя, която се казвала Джулия. Влюбеният свещеник написал любовно послание преди смъртта си, което положило началото на валентинките.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати