Човечеството затъпява

жена прд комютър

През последните 20 хиляди години човешкият мозък постепенно се свива. Намаляването на размера е продължило 2 милиона години, при което е засегнало жителите на цял свят и всяка раса.

Фактите на ново изследване показват, че средният обем на човешкия мозък се е понижил с 1500 кубически сантиметра, като понижаване с 1350 кубически сантиметра е характерно и за двата пола.

Според учените сме загубили част от мозъка си, голяма колкото топка за тенис. Антрополозите твърдят, че фактът, че мозъкът губи откъм размер, не означава, че търпи загуби и в качеството.

Палеонтолозите са съгласни, че нашият мозък е станал по-малък по размер, но не по-малко ефективен, дори обратното. Има обаче и такива, които смятат, че човекът става по-глупав в процеса на еволюция.

Човечеството затъпява

За да обяснят тайната на смаляването на размера на човешкия мозък, учените са развили няколко теории. Според една от тях големият мозък е бил необходим на човека в епохата на ранния палеолит, когато е било много студено, а той е прекарвал много време на открито.

Втората теория е, че черепът на човека се е развивал така, че да му е по-лесно да се справя с преживните функции. Сега храната ни е станала по-мека и главата е престанала да расте.

Други експерти предполагат, че в условията на висока бебешка смъртност е оживявало най-силното бебе, а именно то било с голяма глава. Затова постепенно спадащото ниво на смъртност сред децата е довело до пропорционално намаляване на размера на човешката глава и мозък.

стрес в работата

Скорошни изследвания на учените, са установили, че във времената, когато плътността на населението е била ниска, черепът се е увеличавал по размер. Но когато числеността на населението е нараствала в определена област, то размерът на човешкия череп е намалявал.

Учените са стигнали до извод, че при хора, живеещи в по-сложни общества, мозъкът се е смалявал все повече и повече – не е имало необходимост да си много умен, за да останеш жив.

Учените се стараят да се опазят от стереоптипи като този, че нашите предци са били по-умни от нас. Те смятат, че размерът на нашия мозък може да говори, че сме станали по-развити интелектуално. Колкото по-голям е мозъкът, толкова повече енергия хаби и е необходимо повече време за развитието му, според учените.

Умът в популацията на човечеството, който е от около 20 хиляди години, е довел до мутацията на мозъка. Той е станал по-рационален и се е покачил неговия потенциал.

Според учените мозъкът може да започне отново да расте. Сравненията на черепи от края на колониалните времена до двадесети век показват, че човешкият мозък се уголемява.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 5
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
kikks
kikks
09.12.2011 20:17
mislq che nie nqma da oprosteem zashtoto mozyka shte se smali .. a zashtoto vinata shtee v nas zashtoto si oprostqwame... spred men toi shte se ugolemi :))
1
0
Вили
Вили
17.01.2011 13:48
И след още два милиона години съвсем нищо няма да остане от нас.
1
0
бай Васил
бай Васил
12.01.2011 03:55
Много тъпо. През последните 20 хиляди години човешкият мозък постепенно се свива. Намаляването на размера е продължило 2 милиона години.
1
0