Човечеството затъпява

жена прд комютър

През последните 20 хиляди години човешкият мозък постепенно се свива. Намаляването на размера е продължило 2 милиона години, при което е засегнало жителите на цял свят и всяка раса.

Фактите на ново изследване показват, че средният обем на човешкия мозък се е понижил с 1500 кубически сантиметра, като понижаване с 1350 кубически сантиметра е характерно и за двата пола.

Според учените сме загубили част от мозъка си, голяма колкото топка за тенис. Антрополозите твърдят, че фактът, че мозъкът губи откъм размер, не означава, че търпи загуби и в качеството.

Палеонтолозите са съгласни, че нашият мозък е станал по-малък по размер, но не по-малко ефективен, дори обратното. Има обаче и такива, които смятат, че човекът става по-глупав в процеса на еволюция.

Човечеството затъпява

За да обяснят тайната на смаляването на размера на човешкия мозък, учените са развили няколко теории. Според една от тях големият мозък е бил необходим на човека в епохата на ранния палеолит, когато е било много студено, а той е прекарвал много време на открито.

Втората теория е, че черепът на човека се е развивал така, че да му е по-лесно да се справя с преживните функции. Сега храната ни е станала по-мека и главата е престанала да расте.

Други експерти предполагат, че в условията на висока бебешка смъртност е оживявало най-силното бебе, а именно то било с голяма глава. Затова постепенно спадащото ниво на смъртност сред децата е довело до пропорционално намаляване на размера на човешката глава и мозък.

стрес в работата

Скорошни изследвания на учените, са установили, че във времената, когато плътността на населението е била ниска, черепът се е увеличавал по размер. Но когато числеността на населението е нараствала в определена област, то размерът на човешкия череп е намалявал.

Учените са стигнали до извод, че при хора, живеещи в по-сложни общества, мозъкът се е смалявал все повече и повече – не е имало необходимост да си много умен, за да останеш жив.

Учените се стараят да се опазят от стереоптипи като този, че нашите предци са били по-умни от нас. Те смятат, че размерът на нашия мозък може да говори, че сме станали по-развити интелектуално. Колкото по-голям е мозъкът, толкова повече енергия хаби и е необходимо повече време за развитието му, според учените.

Умът в популацията на човечеството, който е от около 20 хиляди години, е довел до мутацията на мозъка. Той е станал по-рационален и се е покачил неговия потенциал.

Според учените мозъкът може да започне отново да расте. Сравненията на черепи от края на колониалните времена до двадесети век показват, че човешкият мозък се уголемява.

Рейтинг

5 1
4 5
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
kikks
kikks
09.12.2011 20:17
mislq che nie nqma da oprosteem zashtoto mozyka shte se smali .. a zashtoto vinata shtee v nas zashtoto si oprostqwame... spred men toi shte se ugolemi :))
1
0
Вили
Вили
17.01.2011 13:48
И след още два милиона години съвсем нищо няма да остане от нас.
1
0
бай Васил
бай Васил
12.01.2011 03:55
Много тъпо. През последните 20 хиляди години човешкият мозък постепенно се свива. Намаляването на размера е продължило 2 милиона години.
1
0