sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вертикална улица – мит или реалност

Вертикална улица – мит или реалност

Вертикална улица – мит или реалност

Всеки от нас е посещавал големи градове и пред всички стои проблемът, че загубваме по няколко часа, за да стигнем до желаното от нас място.

Повечето жители на мегаполиси ежедневно се сблъскват с този проблем, губейки по няколко часа дневно за път до местоработата си и обратно.

Будят завист тези, за които времето за пътуване е едва половин час, при това пеша. Но това са щастливи единици. За някои времето за път е равно или дори надвишава времето, което прекарват в службата.

Ако се вземе предвид, че градовете се разрастват с много бързи темпове, то се получава, че този проблем ще става все по-голям и времето за път ще расте пропорционално на големината на града.

Вертикална улица – мит или реалност

Едно от възможните решения е градовете да растат на височина, вместо на широчина. От години се строят небостъргачи, в които се помещава цялата инфраструктура – от офиси и магазини до жилищни площи.

Често такива сгради биват наричани вертикални улици, но това е само метафора, тъй като в същността си те са просто много високи сгради.

От 2006 година американското списание eVolo, чиято цел е изучаването на авнгардните идеи и технически решения в областта на съвременната архитектура, провежда сред архитектите, дизайнерите и инженерите от цял свят, конкурс „Състезанието на небостъргачите”.

През 2010 година група одески архитекти изпраща за този конкурс принципно нова идея за вертикална улица с персонални застроявания и индивидуален ландшафтен дизайн.

За създаването на макета на вертикалната улица са били необходими два месеца. Принципната новост на проекта е в това, че външният вид на небостъргача ще се определя непосредствено от хората, които ще го обитават, а не от архитекти и конструктори.

Първоначално сградата ще е просто каркас с всички необходими комуникации. Построените на такава улица сгради могат да бъдат от различни материали и да имат индивидуален дизайн.

Позиционирането на къщите може да бъде асиметрично, за да не се скрива слънцето за сградите на по-долните етажи. Такава улица ще прилича на корал с голямо количество индивидуални жилища.

За създаването на подобен „корал” ще работят хиляди ландшафтни и екстериорни дизайнери, което ще допринесе за уникалния им облик.

За момента съвременните технологии, с които разполагаме, не са достатъчни, за да може проектът да се осъществи, но самата концепция е доста перспективна и това предполага, че все някога ще бъде осъществена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
SummerWhite
SummerWhite
13.02.2011 18:05
Много Генезис сте гледали.
0
0