sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»На Никулден костите от шарана пазят от уроки

На Никулден костите от шарана пазят от уроки

На Никулден костите от шарана пазят от уроки Страницата в сайта
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Никулден е! Днешната дата 6 декември е голям зимен християнски празник. Източноправославните християни честват Св. Николай Чудотворец, архиепископ Мирликийски.

Според народохристиянския мит за подялбата на света на Свети Николай се паднали моретата, реките, езерата. Свети Николай е господарят на целия подводен свят - на рибите, на водните демони, на морските ветрове.

Свети Николай ходи по моретата, разлюлява и спира морските ветрове, спасява бедстващи кораби. Светецът е покровител на моряците и рибарите.

Легендата гласи, че веднъж, когато Свети Николай излязъл с лодка в морето, се извила буря и пробила лодката. Светецът хванал един шаран и с него запушил пукнатината. Така той и спътниците му се спасили.

На Никулден в жертва се принася риба, най-често шаран. Шаранът се смята за слуга на светеца. За традиционното ястие на този ден се счита рибникът - шаран в тесто.

Люспите се почистват внимателно, така че да не падат на земята. Според народните вярвания, ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото, който я настъпи, ще се разболее и ще умре.

Св. Николай Чудотворец - Никулден

Според българския фолклор е задължително приготвената риба за празника да е цяла, защото ако е разкъсана, ще се разкъса и късметът на семейството.

Рибникът се пече в пещ заедно с обредните хлябове - по два за всеки дом. Рибникът и хлябовете се освещават в църква, а късове от тях се раздават на съседите. По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден.

Свети Николай е покровител не само на тези, които са кръстени на името му. Той е личен и семеен покровител, на който се урежда семейно родов празник. На днешния ден се канят роднини, кумове и съседи.

Костите на Никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката. Вярването е, че по този начин ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. Костта от темето на шарана, която е във формата на кръст, възрастните жени пришивали на шапките на децата, за да ги пази от зли сили и уроки.

Чушки с боб за Никулден

На Никулден на трапезата освен рибник и обредни хлябове трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сарми, чушки, боб.

Църковното календарче за тази година вся смут сред християните. В него е написано, че риба на Никулден не може да яде всеки, а само този, който се черкува в храм, носещ името на Свети Никола.

Наистина според устава право да се облажат с пълнен шаран имат само тези, които са се черкували там, където има храмов празник, призна свещеник от столичния храм Св. Седмочисленици.

Право да хапнат риба на този ден имат и именниците, поясни Ловчанският митрополит Гавриил, като се позова на Йерусалимския типик. По строгия църковен устав риба се разрешава в събота и в неделя, но не и в понеделник.

Честит Никулден на всички празнуващи!

Ето и някои рецепти за риба и рецепти за шаран.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 2
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#180523
"Според народохристиянския мит ..."
Християнството е много точно и прецизно учение. Християнството следва строго Библията. Библията показва вижданията на Господ. В Библията мнение на народа НЯМА.
3
15