Кучето влияе добре, само ако е оптимист

Кучето влияе добре, само ако е оптимист

Според учените кучетата се делят на оптимисти и песимисти – точно като хората. И ако по прищявка на съдбата ви се е паднало куче песимист, то няма да получите от него толкова много, колкото от едно оптимистично настроено куче.

Как обаче да разберем кой от лаещите домашни любимци е песимист и кой – оптимист? Та всички те са така жизнерадостни, въртят опашка и не могат да стоят на едно място.

За да разберете какъв тип е вашето куче, оставете го само със себе си за известно време, докато вас ви няма. Ако във ваше отсъствие кучето е направило някакви бели, то определено е песимист, защото много е скучало, докато ви е нямало.

Такъв подход използва професор Майк Мендъл, ръководител на екип учени от Бристолския университет, който изучавал различните тихове психика при кучетата.

Кучето влияе добре, само ако е оптимист

Според него всяко куче, както и всеки човек, възприема света както негативно, така и позитивно. Това зависи от характера на кучето и от настройката му към света. Точно това формира неговото отношение към една или друга ситуация.

За да докажат твърдението си на практика, учените направили редица експерименти с кучета. Един от опитите представлявал следното – кучетата трябвало да запомнят, че купичката до дясната стена винаги е празна, а купичката до лявата стена е пълна с вкусотии.

Когато кучетата най-накрая схванали какво се иска от тях, учените сложили една купичка между двете стени, точно в средата на помещението.

Кучетата оптимисти тичали радостно към нея, като очаквали, че там ще видят обичайните вкусни хапки. Кучетата песимисти се отнесли недоверчиво към новото място, на което стои купичката, и дори не искали изобщо да отидат до нея.

При друг опит всяко от кучетата трябвало да остане само без стопанина си, със съвсем малко храна. Четириногите песимисти започвали да вият и да търсят стопанина си, за да получат малко хапки от него. Оптимистите спокойно изчаквали стопанина си, убедени, че той ще дойде, за да им даде нещо за хапване.

В някои страни дори има психолози за кучета, които помагат при емоционалните сривове на домашните любимци. Ако ви се е паднало куче песимист, обръщайте му повече внимание и се грижете да не остава само за дълго време.

Още кучета

Рейтинг

5 5
4 2
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Любомира
Любомира
15.11.2013 21:46
моето куче понякога прави бели когато го оставим само, но понякога - не. То оптимист или песимист е?
2
0
Ана
Ана
21.01.2014 00:41
да не е кокер?:-)
0
1