sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Англичанка обичала елф прeз 17-и вeк

Англичанка обичала елф прeз 17-и вeк

Англичанка обичала елф прeз 17-и вeк

Eлфите, както е известно, са приказни същества от митологията на германските народи. Според скандинавците са раса от малки божества на плодородието.

Често са изобразявани като млади мъже и жени с прекрасна външност, но с големи заострени уши. Живеят сред природата, под земята или в езерата и реките. Безсмъртни са и притежават магически дарби.

Благодарение на епичната творба на Дж.Р.Р. Толкин "Властелинът на пръстените", където елфите играят важна роля, те се превръщат в основни персонажи на модерното фентъзи. Толкин ги представя като стройни, високи, красиви създания с благ характер. Сред тях обаче, според легендите, имало и лукави "тъмни" елфи.

Освен в митовете, легендите и фентъзи-изкуството, с елфите човек може да се срещне и "на живо". Поне така твърдяла англичанката Ана Джефрис, която живяла през далечното 17-о столетие. Много се интересувала от приказките за елфи и нощем често излизала да ги търси, като пеела: "Елфе, елфе, весел елфе, стани мой любим..."

По време на една от нощните разходки припаднала в градината и после дълго боледувала. Когато се съвзела, разказала, че през онази нощ при нея долетели шест миниатюрни човечета. Едно от тях започнало да я целува, а после я пренесли в чудна страна. Там елфите били високи колкото хората, а онзи, който я целувал, станал неин възлюбен.

След време обаче летящите човечета върнали Ана обратно и тя се озовала на земята в градината, а над себе си видяла разтревожените хора, които я намерили припаднала там.

Англичанката никога повече не отишла в страната на елфите, но твърдяла, че още много пъти се срещала с тях и че те я научили на изкуството да лекува.

Тя действително се прославила като голяма лечителка. По време на гражданските войни през 1642-1651 г. Ана Джефрис ядосала парламентаристите, защото предсказала победата на роялистите. В крайна сметка я обвинили във вещерство и я осъдили я на гладна смърт.

Хвърлили я в тъмница, без да й дават каквато и да било храна. Като по чудо Ана си останала жива и здрава. След време отменили присъдата и като я заразпитвали как е оцеляла, тя отвърнала, че в затвора елфите й носели храна...

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Виракоча
Виракоча
20.02.2015 20:32
Аз участвам в подобна приказка съвременен вариант, моето число е 666...
0
0
maria
maria
02.08.2011 17:28
Интересна приказка.
0
0