sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Бивши прокажени заживяха щастливо

Бивши прокажени заживяха щастливо

Бивши прокажени заживяха щастливо

Благодарение на съвременните лекарствени препарати и медицинското обсбужване проказата е болест под контрол. Но въпреки това лепрозорият в Египет – медицинско учреждение, в което се лекуват прокажени – е най-големият в Близкия Изток.

Днес последното място за прокажени в Египет се нарича Абу Заабала и се намира на по-малко час път от Кайро. По времето, когато било създадено – прези тридесетте години на миналия век, то било напълно изолирано в пустинята.

Навремето всеки египтянин, който имал проказа, насилствено бил откарван до това място. „Навремето хората ни избягваха, защото много се страхуваха от нас”, разказва Махмуд Али, който пристигнал на това място преди повече от тридесет години.

„Аз съм напълно здрав и въпреки това живея тук”, твърди той. В болничното заведение бившите прокажени получават медицинска помощ и до днес. Проказата атакува нервите, които се намират под кожата.

В тежки случаи тя лишава страдащия от това заболяване да усеща болка, а много от тях губят пръстите си или крайниците си. Някои от болните губят зрението си.

Хората се оплакват, че клеймото „прокажен” остава с тях и след като се излекуват. Всеки, който веднъж е бил в лепрозория, дори преди десетки години, е принуден да се върне обратно.

Много от бившите болни живеят тук повече от тридесет години. В Абу Заабала има пекарна, джамия и дори затвор. Бившите прокажени се женят едни за други и са превърнали това място в процъфтяващо селище.

Децата им се раждат напълно здрави. Новото селище привлича и напълно здрави египтяни, които се заселват тук заради свободните работни места. В момента в селището живят над 5000 души.

В миналото изолацията на болните е била основен принцип в лечението, най-вече за да се предпазят останалите хора. Днес обаче проказата може да бъде хваната в началото на развитието си и атакувана с лекарства.

Властите дори искали да затворят бившия лепрозорий, но всички бивши прокажени заплашили, че ще излязат с масов протест срещу това решение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати