Колко мръсни всъщност са парите?

Пари

Сигурно родителите ви често са ви повтаряли, че банкнотите са едно от най-мръсните неща на света, защото ги пипат много хора, и лесно можете да хванете някоя болест.

Ново изследване доказва, че банкнотите не съдържат достатъчно количество бактерии, за да бъдат смятани за потенциално опасни. По време на изследване, проведено от международен екип специалисти от университета Баларът, били анализирани банкноти от десет различни страни.

Резултатите от изследването показват, че нивото на бактерии върху тях не е опасно за човека. Водещият изследовател доктор Франк Вризекуп твърди, че в богатите и развитите страни банкнотите съдържат много по-малко бактерии, отколкото тези в бедните страни.

Той отбелязва, че в света няма доказана болест, развита благодарение на пипането на пари. Възрастта на банкнотата и материалът, от който е направена, влияят върху ръста на бактериите върху нея.

Банкноти

Международното изследване включвало изследователи от десет университета от Австралия, Китай, Буркина-Фасо, Ирландия, Мексико, Холандия, Нова Зеландия, Нигерия, Великобритания и САЩ.

Те анализирали 1280 банкноти от различни търговски точки, които включвали хранителни магазини и кафенета, и провелили всяка банкнота за наличието на бактерии.

Върху старите банкноти, които били по-измачкани, мръсотията и бактериите лесно засядали в гънките. Има голямо значение и материалът, от който е изработена самата банкнота.

В повечето случаи тя е направена от материал на основата на памук, но в Австралия, Нова Зеландия и Мексико банкнотите са направени от полимерен материал, върху който били открити много по-малко бактерии.

Някои от банкнотите дори можело да се нарекат стерилни. Медта и никелът в двадесетцентовите монети и алуминият и бронзът в доларовите монети са токсични за много от бактериите.

Засега е трудно да се каже доколко бактериите се предават от пари на човек. Но според учените е препоръчително продавачите, които пипат банкноти и монети, да не докосват неопакована храна.

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Потребител#202162
А пък при мен .. най-странното е че някой сънища ми се сбъдват . Примерно сънувам, че съм с човек,когото не познавам, но не мога да му видя лицето ..само чувам гласа и виждам тялото му .. и мине време и срещам въпросния човек и изведнъж ми прещраква, че това е човека, който съм сънувала ..нещо като дежа вю .. Не знам понякога се плаша и на моменти мисля, че съм изперкала.. Иначе постоянно сънувам странни и необясними сънища.
0
0
4u4uli
4u4uli
24.09.2013 19:52
Сега пък от парите ли да се пазим да не се затрием?!:)да носим ръкавици.:)Ще доизтрещят хората от такива статии.Живейте смело.Може да ви се случат 1000 лоши неща,но могат да ви се случат и 10 000 добри.Живота може да е труден и тежък,но вие избирате какво ще ви се случи с вашата положителна мисъл,настройка,смелост и вяра в Господ.:)
2
0
Лейди
Лейди
06.07.2014 08:17
Просто искат да повярваме че не е здравословно, даже е опасно за живота да имаме пари! Но нека другите живеят здравословно, аз обичам риска, който се бои от пари- моля, с удоволствие ще го "спася" от тях! :)))
0
0