Вълчицата обича само един

Вълчицата обича само един

Моногамията е доста рядко явление в животинския свят, но въпреки това я има. Мишката, и по-точно мъжкият мишок, който обитава степните простори, остава до гроб верен на женската, с която е изгубил девствеността си.

Мъжкият дори не поглежда към други женски, той е агресивно настроен към тях и често ги напада без причина. Учените са изучили тази особеност на поведението на мишока, и са открили в мозъка му особено съчетание на хормони, които отговарят за агресията към други женски и вярност само на една.

Белоглавият орел, също като мишокът, остава верен до смъртта си на любимата. Или до нейната смърт. Според последните проучвания моногамията е норма за тези пернати хищници.

Не само пингвините се отличават с любовта си само към един-единствен представител на вида си. Вълчицата например се чифтосва само с един вълк. След като той умре, тя си намира друг мъжкар, който да й осигури потомство.

Вълчицата обича само един

Съществуват и много случаи, в които вълчицата направо се поболява от скръб по загиналия си другар и напуска завинаги глутницата, за да умре сама. Ако не загине и тя, завинаги губи възможността си да ражда.

Брадавичестата риба-клоун има странно понятие за моногамията. След чифтосването мъжкарят се залепва за женската. Постепенно неговата уста се пълни с нейната кожа, а кръвоносните им системи се обединяват в една.

След обединяването мъжкарят напълно се претопява в женската и се превръща в семенна течност, която запложда женската. Понякога женската риба се съединява с няколко мъжки едновременно.

Съществуват и наказания за изневяра – например при черните грифове. Хванатата в изневяра женска е преследвана и кълвана не само от партньора си, но и от цялото ято.

Рибата-чук има особенни виждания за моногамията. Тя се чифтосва с няколко мъжки, но запазва семенните им течности в различни места в тялото си. Накрая използва течността само на единия от партньорите си.

Оранжевият паяк поставя девствен пояс на любимата си. След чифтосването той бива веднага изяден от женската. Но още преди това, по време на любовния акт, мъжкарят откъсва част от себе си и я оставя в тялото на женската. Така в нея вече не могат да проникнат други мъжкари.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Амнезия
Амнезия
19.05.2013 20:40
хахаха смяяяятаййй :D Така в нея вече не могат да проникнат други мъжкари ..
0
0
Mrs Tinov
Mrs Tinov
09.11.2012 00:40
Ей т'ва е !!
0
0