sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Чудовището от Моби Дик наистина е съществувало

Чудовището от Моби Дик наистина е съществувало

Чудовището от Моби Дик наистина е съществувало
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Учени от Белгия и Италия откриха фосилизирана челюст на гигантски кашалот, който е живял в океаните преди 13 милиона години.

Подобно чудовище е описано в романа на американския писател Херман Мелвин "Моби Дик". Това е епичен разказ, който описва преследването на белия кит, наречен Моби Дик, с китоловния кораб "Пекод" под командването на капитан Ахав.

По принцип палеонтолозите отдавна знаеха, че в миналото в океаните са живели гигантски хищни китове. Учените са откривали останки от зъбите на тези същества, които достигат дължина до 36 сантиметра, в различни краища на света.

Авторите на новото откритие са открили частите от челюстта на гигантския кашалот в пустинята Ика в Перу. Новият вид кашалот е получил името Leviathan melvillei в чест на Херман Мелвил.

Експедицията е ръководена от Оливер Ламберт от Кралския белгийски институт за естествени науки в Брюксел и Джовани Бианучи от Университета в Пиза, Италия.

Откритата от тях челюст е с дължина три метра. Учените пресмятат, че цялата дължината на тялото на кашалота е била 16-18 метра. Зъбите на морското чудовище са с дължина до 30 сантиметра, а на широчина достигат 12 сантиметра. Това са най-големите зъби, които е притежавал някога хищник на Земята.

Героят от романа на Херман Мелвин ги е използвало за лов на други китове. Морският хищник е превъзхождал по размери гигантската праисторическа акула, която преди 1.5 милиона години е всявала ужас сред морските обитатели.

Освен че са описали новия вид, учените предлагат и нова хипотеза за предназначението на загадъчния спермацетов орган на кашалота. В главата на по-големите кашалоти се съдържа над 5 тона от желеподобното вещество - спермацет.

То е изключително ценено в козметичната индустрия. Най-вероятно е служило за нуждите на ехолокационната система на кашалота. През 18 век кашалотите са били безмилостно избивани, тъй катго спермацета са се правели свещи.

Според Ламберт и Бианучи древният морски звял е използвал спермацетовия си орган, за да зашеметява жертвите си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
42
35
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
arch
arch
07.02.2016 16:10
Аз съм виждал митични същества затова мога да повярвам
0
0
sailor cvetan
sailor cvetan
16.10.2016 10:58
Какви например?
0
0