Космическа буря удря Земята

Космическа буря удря Земята

Земята е заплашена от космическа буря, която може да я удари в близките няколко години и да предизвика тежки щети, сигнализират учени от НАСА, цитирани от английския вестник "Телеграф".

Причината за задаващата се космическа буря се крие в Слънцето и засилената му активност. На всеки 22 години то достига пика на магнитната си активност. А на всеки 11 години има пик на слънчевите изригвания. През 2013 г. двата пика ще съвпаднат и това може да причини тежки щети на Земята, разтревожени се учените.

Когато Слънцето изригва, този процес е свързан с отделянето на огромно количество радиация. Което пък от своя страна може да наруши магнитното поле около Земята.

Какво може да последва от това? Най-напред ще се повредят спътниците. След тях идват и всички електронни устройства - мобилни телефони, джиесеми, болнична апаратура, джипиеси... Слънчевата радиация вероятно ще повреди и електрическите мрежи, пророкуват от НАСА.

Когато бурята връхлети Земята, ефектите могат да продължат от няколко часа до няколко дни. Специалистите ги сравняват с ежегодните урагани на много места по света.

От НАСА съветват правителствата на страните по света от сега да предприемат превантивни мерки срещу космическата буря - болниците да си осигурят резервни системи, а за сателитите да се разработят безопасни режими.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 3
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
HappyEnding
HappyEnding
12.07.2015 18:11
Първо пишете правилно, после пишете кой или какво ще ни блъска
0
0
Eleonora
Eleonora
01.11.2013 10:59
За такова нещо никога неможе да се даде конкретна дата.
0
0
Гахти
Гахти
27.06.2013 09:59
Немаше да е зле да имаше и конкретни дати в тая статия.
0
0