Нови видове все още стоят скрити в дълбините на океана

Нови видове все още стоят скрити в дълбините на океана

Нима сме толкова наивни да вярваме, че сме по-могъщи и умни от природата. Тя самата до ден днешен продължава да ни поднася изненади. Дори и в най-добре проучените европейски морета дълбините до ден днешен не спират да разкриват нови животински видове. Ежегодно биолози от 70 страни сформират каталога за нови видове и с всяка изминала година списъкът е много по-дълъг от предходната.

Преди няколко години учените намериха нови методи да изследват екосистемите на 6000 метра дълбочина и недостъпния Южен Океан, в които живеят 85% от ракообразните на света. Южният Океан също разкри четири нови вида октопод.

Нови дълбоководни технологии също позволяват на учените да достигнат хидротермалните извори на дълбочини от 1500-2000 метра. В тези ниши се крият странни миди, дълбоководни слепи скариди и безброй химосинтезни бактерии.

В изготвянето на списъка с новите видове животни обединяват усилия организации от Австралия, Индия, Европа, Нова Зенландия и Северна Африка.

Що се отнася до морските видове, списъкът годишно се увеличава с над 10 000. Като пример през 2005 година техният брой е 38 000, в сравнение с предходната, когато са 25 000.

Дори и в наши дни, ако разтворим картата на света, все още има големи празни парцели в океаните, откъдето учените нямат познания. Според д-р Д. Фредерик Грасъл от Rutgers University, който е и координатор на международната програма CENSUS, хората са проучили по-малко от 5% от океаните. Дори в местата, които са добре проучени, продължават да се откриват нови видове.

Всяка седмица два нови вида риби изненадват биолозите. Описват се и нови морски обитатели в групите на зоопланктона и най-вече микробите, които формират 90% от биомасата в океаните.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати