Поверия за Феята на зъбките

Поверия за феята на зъбките

Поверията за Феята на зъбките датират от толкова далечни времена, че всъщност никой не знае точно кога и как са пристигнали до нас. Сигурно е обаче, че тръгват от Англия, където детето оставя падналото млечно зъбче под възглавницата си, а Феята го дарява за неговата загуба с монета или лакомство. Какво точно прави самата Фея със събраните паднали зъбчета от дечицата не се знае, но се предполага, че ги колекционира.

В България, преди да навлезе традицията падналите зъбчета да се оставят под възглавницата и да се изчаква дар от Феята на зъбките, те са се хвърляли на покрива на къщата с думите "На ти Вранке млечен зъб, дай ми железен! “ Вероятно за да бъдат постоянните зъби на детето здрави като желязо.

Този типично български обичай обаче е забравен от мнозина и на негово място е навлязъл именно онзи с оставянето на зъбчето под възглавницата и очакването на паричка от Феята на зъбките. Влизайки в ролята на добрата фея, по-всеотдайните родители оставят освен пари и послание за детето си да помнят, че очакват поникването на ново зъбче, което вече не трябва пада и за което трябва ежедневно да се полагат грижи.

Феята на зъбчетата е актуална в почти всички англоговорящи държави, като в САЩ дори е пресметнато, че средно родителите на детето с падналото зъбче оставят под възглавницата около 5-6 долара.

За разлика от англоговорящите държави, в испаноговорящите не се вярва в никаква Фея на зъбките, защото неин прототип е Мишока Перез. Вероятно защото зъбите на мишките, както и на повечето гризачи, не спират да растат и са особено здрави. Също така Мишокът Перез може да изненада децата, тъй като понякога носи парички, но друг път и подаръци.

Паднало зъбче

В Монголия падналото зъбче на децата се слага в парче месо, което се предлага на някое куче с идеята новопоникналото зъбче да е здраво, колкото са здрави кучешките зъби. Независимо дали подобно поверие ви допада или не, в никакъв случай не предлагайте месно парче със зъбче на вашия четирикрак любимец.

В държави като Китай, Индия, Виетнам и Корея се практикува нещо съвсем различно. Ако падналото детско зъбче е от горната челюст, то се хвърля на пода, а ако е от долната - на покрива на къщата. Поверието е, че по този начин новото зъбче ще има място къде да израсне здраво и силно.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати