Магическите свойства на кедъра

кедър
Снимка: pictavio Pixabay

Една от най-красивите и древни легенди разказва, че в Рая растели само удивително красивите кедрови дървета. Когато Бог изгонил Адам и Ева от райската градина, Адам скрил в ръката си три семена - от кедър, кипарис и бор. От тях израснали всички гори, които сега познаваме.

Според древните сказания Бог създал дървото кедър, за да съхрани космическата енергия и затова го превърнал в царя на гората. Неслучайно цар Соломон построил корабите си, подобно на Ной и прословутия му ковчег, от кедър. Божественият храм в Йерусалим също е от кедрово дърво.

Лот пък засадил на земята три дървета - кипарис, кедър и бор, а те се сраснали в едно дърво, от ствола на което е направен кръстът на Исус.

Друидите имали дълбоки познания за дърветата и смятали кедъра за връзката ни с Космоса. Затова прилагали тези знания в лечебните си практики. Сред дърветата - лечители те откроявали кедровото дърво.

Сам Бог обърнал внимание на хората към неговите лековити възможности. Посочва се че то може да лекува много болести, дори проказа. От Новия завет научаваме, че само парче кедър носи много повече енергия, отколкото можем да си представим.

Къде расте чудното лековито и силно енергийно дърво кедър? Знаем за сибирските кедрови гори, но всъщност това не е истински кедър. Става въпрос за кедров бор. Истинският кедър расте в Ливан и в планините на Турция и Сирия.

магически свойства на кедъра
Снимка: Natalya Melnikova Pixabay

На ботаниката са известни ливанският, атлаският, кипърският и хималайският кедър. Истинското кедрово дърво има ярко жълто или жълтеникаво - червено обагряне. От кедрово дърво е направен саркофагът на фараона Тутаканкамон, който е останал непокътнат повече от 3 хиляди години. Портата на Версай от кедрово дърво също е перфектно запазена.

Известно е, че кедровото дърво убива микробите и в това е неговата дълготрайност. Затова го използват като профилактично средство.

Натрошените семена на кедъра се използват за лечение на туберкулоза. Смолата на дървото, подобно на боровата, заздравява раните, а също подпомага организма при простудни заболявания. Тъй като действа добре на белите дробове се използва при успокояване на астматични пристъпи.

От игличките на кедъра се прави лек за скорбут, както и всякакви тинктури. Етеричното кедрово масло пък облекчава сърбежите, действа успокояващо на мазната проблемна кожа и изчиства пърхота. Действа успокояващо и при тревожност и нервно напрежение.

Добре се съвместява с маслата на бергамота, тамяна, жасмина, розмарина и маслото от иланг-иланг. Заради приятния му свеж дървесен аромат намира приложение и в парфюмерията.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати