Задава ли се нова ледникова епоха на Земята?

Задава ли се нова ледникова епоха на Земята?

Всички сме чували за топенето на айсбергите в Антарктида, но едва ли някого истински сме се замисляли колко мащабна катастрофа в света може да предизвика това, ако не се предприеме нещо.

Причината е, че това може да доведе до верижна реакция, която след време дори да потопи нашата планета и да я заличи от света такава, каквато я познаваме днес, пише Дейли Мейл, цитирайки официалните данни на Кардифския университет.

Земята е застрашена от нова ледникова епоха

Учените също така отбелязват това, че с постоянното топене на айсбергите те пренасят съответно тази вода в Атлантическия океан. Това, от своя страна, влияе на циркулацията на водата в океана, което пък може да стане причината за ново сериозно захлаждане на климата в световен мащаб.

Интересен факт, който може би не всички знаят, е това че подобна циркулация е била забелязана и преди 1.6 милиона години, а именно когато е настъпила ледниковата епоха на планетата ни.

Нова ледникова епоха

От друга страна, можем да се сблъскаме и с друг много сериозен проблем, а именно следствие на топенето на ледниците постепенно се покачва съответно и нивото на Световния океан. Именно затова учените предупреждават и алармират света, че в дългосрочен план това може да доведе до пагубното наводнение на редица крайбрежни региони, които са били усвоени от човека.

Иън Хол е професор, който е със солиден стаж в практиката си. Той е от Училището по науки на Земята и околната среда, като преподава в известния на всички ни Калифорнийски университет. Именно той също така подчертава, че всички получени резултати в хода на изследванията могат да бъдат приемани като липсващата връзка относно това как Антарктида и Южния океан реагират на тези естествени ритми и промени в нашата климатична система в световен мащаб, а също така орбита ни около слънцето.

Всички тези анализи и разсъждения не са никак маловажни, като е редно всеки един от нас да се замисли за пагубното влияние на човека върху природата. Тези факти и заключения на учените са публикувани и в авторитетното издание Nature.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати