sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Черепи работят на щат в полицията

Черепи работят на щат в полицията

Черепи работят на щат в полицията

Обичайна гледка в Боливия е семейство, което рано сутрин в неделя отива на църква, да взима в колата си и други членове – а именно добре полирани черепи, принадлежали на дядовци и чичовци.

Тези черепи са известни като нятитас – духове-помощници. Изравят се от гробищата и понякога дори не са обвързани с роднинство със семейството, което ги "осиновява".

Черепите получават всеки понеделник, вторник и петък свещи, листа от кока и цигари. Култът към нятитас не само, че не отмира, а се разраства особено през последните две десетилетия.

Според легендите нятитас осигуряват късмет на всеки, който ги има. Дребните бизнесмени и собственици на магазини ги държат в офисите си, като между челюстите им вкарват пари.

Хората в Ла Пас са убедени, че ако имат нятитас, това ще осигури спокойствието и сигурността в дома и работата. Според тях това обяснява мистериозните нахлувания с взлом, при които обаче къщите и магазините остават непокътнати. Местните вярват, че по-добре да имаш череп, отколкото куче-пазач.

Доня Ана Гузман от болница в Ла Пас разказва за медицинска сестра, която имала череп с лечителски способности.

Черепи работят на щат в полицията

"В случаи, в които докторите не можеха да помогнат, сестрата донасяше черепа си и той вършеше повече работа от медиците", разказва дона Ана. Тя е известна сред местните с колекцията си от десет магически нятитас.

Всеки от черепите е "специализиран" в отделна насока. Единият се казва Анхел и лекува слабост и хора с проблеми в семейството. При доня Ана идват писма от цял свят и Анхел отговаря на нуждите на хората.

На осми ноември се празнува фиестата на нятитасите, по време на която се изпълняват различни ритуали за благодарност към черепите. Всеки от черепите е украсен с венец от цветя, а в очните им кухини е натъпкан памук, за да ги дари със зрение.

Някои получават дори слънчеви очила, ако слънцето свети прекалено ярко. През 2008 представители на църквата обявиха култа към нятитас за ерес и тогава няколко хиляди души блокираха улиците, всеки човек с по един или два черепа в ръце.

Няма как да се спре култът към нятитас, при положение че дори полицията ги използва като помощници. Един от тях е бивш шеф на полицията, починал през 1871 година, който "работи" като специален съветник.

Други два черепа, известни като Хуанито и Хуанита са принадлежали на дългогодишни работници в полицията. Те помагат на властите да разрешат загадки, които те не са в състояние да разгадаят. Те са безценни при разкриването на убийства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Дани
Дани
26.11.2013 06:39
Луди......
0
0