Език на тялото, когато сте на среща

Език на тялото, когато сте на среща

Всеизвестно е, че когато общуваме с някого, отправяме не само вербални сигнали, но и невербални. Езикът на тялото дори е по-силен в някои случаи от обикновеното говорене. А когато сме на среща – при това първа среща, бизнес среща, среща за интервю за работа – изключително много трябва да контролираме тези невербални сигнали, които неволно отправяме в пространството.

Ето някои препоръки за това какво да правим и какво да не правим чрез езика на тялото, когато сме на среща.

Контролирайте нервните движения

Нормално е, когато се притесняваме, да правим някои неосъзнати жестове и мимики. Някои хора например имат изключително издайническия навик да пружинират с крака, да поклащат нервно бедра, непрекъснато да пипат косата си, да въртят някакви предмети в ръцете си, да се въртят на мястото си и какво ли още не.

Не правете това по време на среща – събеседникът ви ще разбере вашата нервност, ще усети напрежението и цялата напрегнатост може да се отрази зле на срещата ми. Тренирайте предварително – обучете тялото си да не реагира с тези неволни движения, когато сте притеснени. Вместо тях направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания.

Погледът – накъде да гледаме

Изненадващо е, че много хора на първа среща или на друга важна среща не са способни да задържат очите си върху тези на събеседника си. Дали от страх, от срам, от смущение, вълнение или друго чувство – няма значение. Колкото и да не ви е комфортно да гледате другия в очите, трябва да се научите да го правите. Или поне да не въртите очи във всевъзможни посоки. Опитайте първоначално да концентрирате погледа си върху някакъв близък обект – на масата например, на бюрото, върху устните на човека отсреща. А после преместете очите си към неговите. Директната връзка очи-в-очи е много важна при общуване.

Къде да държим ръцете си?

Език на тялото при бизнес среща

Доста хора си задават този въпрос. Пак поради различни емоции някои ръкомахат, правят прекалено много жестове и приличат на вятърна мелница. Други пък непрекъснато докосват предмети, удрят по масата или се пляскат по коленете, ръкопляскат или пък побутват другия. Това са все движения, които не са подходящи – особено за първа среща или за бизнес среща. Може да докосвате интимния си партньор, чак когато вече имате установена връзка.

А когато говорим за бизнес – всякакви подобни движения са недопустими. Ако сте на среща по работа, най-добре поставете ръцете си в скута или на масата със сплетени пръсти. Така създавате усещане за стабилност. Ако пръстите ви са насочени напред, те образуват своеобразна стрелка и представляват идеята, че сте насочени напред – готови сте за преговори и за действие.

Ако срещата ви не е от типа бизнес, може просто да поставите спокойно ръце на масата или върху бедрата, да се облегнете на ръкохватките на стола или в краен случай – да държите чашата с кафе или вода.

Прическата и дрехите – имат ли значение?

Категорично имат. Прическата и дрехите също принадлежат към езика на тялото. С тях изпращате послания на околните. Затова изберете прическа и облекло, каквито излъчват това, което искате да разбере човекът, с когото се срещате.

Ако искате да демонстрирате сериозност, облечете нещо стилно и изчистено и изберете пригладена коса.

Ако пък желаете да покажете лекота и волност на характера, изберете пъстро облекло и по-разрошени коси.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати