Откриха над 100 нови малки планети в Слънчевата система

Откриха над 100 нови малки планети в Слънчевата система

Амбициозен и мащабен проект на университета в Пенсилвания приключи наскоро своята работа и сега отчита резултатите от нея. Научната работа, наречена Dark Energy Syrvey, си е поставила за цел да изготви карта на големи структури във Вселената и да изследва тъмната материя.

Проектът стартира през 2013 година и работи в продължение на 5 години. Работата е завършена в началото на миналата година. За това време астрономите са успели да съберат данни за източниците на инфрачервеното лъчение в небесата на Южното полукълбо. Изследвани са също свръхнови, както и галактическите купове.

Работата е извършена с максимална точност и е включила широко поле за изследване. Това е дало възможност да се постигнат високи резултати. В сметката на изследователите са записани много нови обекти от Слънчевата ни система, които кръжат отвъд орбитата на планетата Нептун.

Малки планети отвъд орбитата на Нептун

Сред анализираните влизат 7 милиарда точки. Всички те са забелязани на шумовия фон и са били включени като евентуални кандидати за наблюдение. Изключени са тези, които не се движат, защото не биха могли да бъдат малки планети. Накрая в списъка останали 400 потенциални обекта. След проследяването им от тях са отделени 316 планети, които са определени като малки.. От тях 139 се оказали напълно непознати до този момент.

При анализа е забелязан фактът, че тези малки планети се намират на 30 до 90 астрономически единици, а седем са на 150 астрономически единици. За сведение 1 астрономическа единица е равна на средното разстояние между Слънцето и Земята.

Интересен факт е, откритията на нови планети вече не са необичайно явление. Към откритията в последните години може да се добави най-горещата известна екзопланета, намираща се на разстояние от своята звезда малко по-голямо, отколкото е разстоянието между Меркурий и Слънцето.

На една от откритите напоследък екзопланети има вода в течно състояние, което навежда на мисълта, че там може да има някакви форми на живот. Тя е с размерите на Земята и е в обитаема зона. Този факт дава много надежди в бъдеще.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати