Странните вековни длъжности в британския кралски двор

Най-странните длъжности в британския кралски двор

Бъкингамският дворец е една от най-известните кралски резиденции в света, която годишно се посещава от милиони хора. Всеки, който би искал да види дома на кралицата на Великобритания Елизабет II, може да направи това съвсем спокойно, като го разгледа отвън, а от август до септември, срещу входна такса част от стаите са отворени за посетители.

Внушителната сграда разполага със 775 стаи, сред които 52 спални за гости, 188 спални за работещите в двореца, 92 кабинета, 78 бани, кино и басейн. Също така има своя собствена пощенска служба и полицейски участък.

В двореца работят около над 800 служители - готвачи, чистачи, домашни прислужници, градинари, водопроводчици, електротехници. Наред с тези стандартни и познати за нас работни позиции, в британския двор има и някои доста чудновати и нетипични длъжности, датиращи отпреди няколко века. Вижте кои са те:

1. Инспектор на картините на кралицата

Отговорен за поддръжката и правилното съхранение на картините, висящи по стените на кралските дворци.

2. Маестро на музиката на кралицата

Службата не се различава особено от стандартната такава. Основната разлика е в това, че на кралския маестро се възлага да композира специална музика за кралски събития.

Странните вековни длъжности в британския кралски двор

3. Гайдар на кралството

Когато кралицата се намира в резиденцията си в Бъкингамския дворец, замъка Уиндзор, двореца Холирууд или в замъка Балморал, всеки ден гайдарят трябва да свири под прозорците ѝ точно в 9 ч. сутринта в продължение на 15 минути.

4. Кралски майстор на шлепове

В днешни дни това е по-скоро церемониална длъжност, за разлика от 18-и век, когато кралските особи са използвали редовно превоз с шлепове по река Темза.

5. Кралски специалист по ботаника

Отговаря за озеленяването и поддръжката на кралския двор.

6. Кралски астроном

Изпълнява по-скоро представителни функции, но и извършва консултации по специфични теми.

7. Управител на кралската конюшня

Странните вековни длъжности в британския кралски двор

Отговаря за реда в кралските конюшни. Негово основно задължение е да присъства на всички церемонии, на които кралицата се появява на гърба на кон или се вози в каляска, теглена от благородните животни.

8. Пазител на пощенските марки на кралицата

Грижи се за съхранението и допълването на огромната колекция от пощенски марки на бащата на кралица Елизабет II Джордж V.

9. Отговорник за лебедите в река Темза

Длъжност, свързана с маркирането на благородните птици и грижата за тяхното здраве.

10. Кралски часовникар

Грижи се за над 1000 механични часовника, барометри и термометри.

11. Служител, отговорен за знамето на кралицата

Издига или сваля конкретния флаг, когато кралицата пристига или напуска двореца, както и при смърт на член на кралското семейство или при обявен национален траур.

12. Кралски износвач на обувки

Съществува служител, който е длъжен да носи и разтъпква обувките на кралицата, за да не убиват на краката ѝ.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати