sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Карма и Съдба»Защо ни се случват лоши неща

Защо ни се случват лоши неща

Защо ни се случват лоши неща

Тежки уроци преподава животът, но намира начин да ги обясни много хубаво. Затова следващия път, когато животът ви поднесе неприятна изненада или ви се стори, че трудностите са прекалено много и не може да се справите с тях, спомнете си историята на Фатима, която ще ви разкажем сега.

В един далечен град живяла красивата Фатима, чийто баща бил талантлив предач. Един ден баща ѝ ѝ казал да се приготви на път, защото двамата ще се отправят на пътешествие и може би там Фатима ще има шанса да срещне млад мъж, който ще я обикне и направи щастлива.

От остров на остров пътешествали баща и дъщеря, но една нощ корабът, на който плавали бил застигнат от ужасна буря. Вълните разбили кораба, Фатима загубила съзнание при корабокрушението и се свестила чак на брега, недалеко от Александрия. Баща ѝ обаче нямал нейния късмет и изгубил живота си при корабокрушението.

Вследствие на преживения шок Фатима почти напълно изгубила спомените си. Когато дошла в съзнание, тя тръгнала по брега и скоро се натъкнала на бедно семейство тъкачи, които се смилили над нея, приютили я и дори я научили на техния занаят.

В продължение на 1-2 години Фатима живяла безметежно, но един ден, докато се разхождала по брега, била отвлечена от търговци на роби, слезли на сушата да запълнят запасите си от прясна вода и храна.

Защо ни се случват лоши неща

Жалбите и сълзите на младата жена не били в състояние да трогнат търговците на плът, които я закарали в Безистена - робския пазар в Истанбул. Там тя била купена от мъж, запленен от красотата ѝ.

Собственикът на бедната Фатима възнамерявал да я вземе за втора жена, но когато пристигнал в дома си, получил лоши вести - корабът с неговата стока бил плячкосан от пирати. Затова трябвало да разпусне работниците, които до този момент работили за него. Фалиралият търговец решил да смени попрището си и заедно с жена си и Фатима се захванал с производството на мачти за кораби.

Упорито и прилежно работила Фатима за своя господар и скоро, той, трогнат от нейната добрина и работливост, ѝ подарил свободата. Та останала да работи при него, като се превърнала в най-доверения му човек. Девойката заживяла трети живот, в който отново намерила щастие.

Изпратил търговецът Фатима до остров Ява с кораб, натоварен с мачти, за да ги продаде изгодно и да спечелят много пари. Но край бреговете на Китай мощен тайфун ударил кораба и Фатима за втори път на косъм избегнала смъртта.

Събудила се на непозната земя Фатима, седнала на брега и горчиво започнала да плаче над злощастната си съдба. Плачела и проклинала съдбата, която всеки път, когато нещата тръгвали да се нареждат за нея, и отнемала всичко отново и отново.

Когато изплакала мъката си на облаците и морето, станала Фатима, стъпила на краката си и се отправила навътре в сушата в търсене на хора.

Хората я посрещнали с голям интерес. Те не знаели коя е тя, но в Китай имало легенда, че един ден в страната ще пристигне непозната чужденка, която със собствените си ръце ще построи шатра за Китайския император. До този момент никой в Китай не знаел как се правят шатри. Затова имало заповед - всички чужденци, пристигнали в страната, трябвало да бъдат отведени в столицата.

Защо ни се случват лоши неща

Затова и веднага, когато забелязали Фатима, хората я задържали и завели в императорския дворец. Въвели стражите Фатима при императора, който благо я попитал дали тя ще успее да му направи шатра, както било казано в предсказанието.

Захванала се за работа Фатима, която не познавала умората. Притрябвало ѝ въже, но никой не знаел как се правят въжета. За щастие тя си спомнила какво я е учел баща ѝ и сама си оплела въжето.

Когато потрябвал здрав плат за шатрата, те и поднесли коприна, но Фатима само поклатила глава и сама изтъкала най-здравият плат, който някога в Китай са виждали, защото си спомнила втория си занаят, който усвоила от своите осиновители - александрийските тъкачи.

Последно за сглобяването на шатрата дотрябвали пръти и тук тя приложила уменията, които научила от господаря си, докато живяла при него в Истанбул. А когато най-накрай събрала всички нужни ѝ материали, тя си припомнила как изглеждат шатрите, които виждала по време на пътешествията си.

Така Фатима сглобила шатра за чудо и приказ. Императорът бил възхитен и затова поканил Фатима да остане в двора му и да заживее в Китай. Скоро след това тя се залюбила с млад принц, взели се и заживели заедно дълго и щастливо, радвайки се на многолюдно потомство.

Разказахме ви тази дълга история, за да ви покажем, че животът ни поднася трудности, които имат за цел да ни научат да се справяме с всичко, защото това, което не ни убива, ни прави по-силни. И в крайна сметка тези трудности ни помагат да усвоим умения, които в крайна сметка ще ни помогнат сами да изковем щастието си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати