sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Любопитно»Факти за 11 септември, които не знаеш

Факти за 11 септември, които не знаеш

Факти за 11 септември, които не знаеш

Преди 19 години на 11 септември светът се промени. Безметежието и вярата в светлото бъдеще на 90-те години безвъзвратно си отидоха с разбиването на първия самолет в една от кулите на Световния търговски център в Ню Йорк.

При ужасните атентати от 11 септември 2001 година загиват хиляди хора на няколко места в САЩ. Най-много жертви има в Кулите близнаци в Ню Йорк - Световния търговски център, един от символите на Северна Америка.

В последните близо две десетилетия се изписа почти всичко възможно за трагичните събития около датата. Има обаче все още някои факти за трагедията на 11 септември, които не са известни на широката общественост. Вижте някои от тях.

Трагедията на датата е толкова голяма, че хора от цял свят стават съпричастни на жертвите от атентата. Така на 11 септември членове на племето масаи в Кения даряват на САЩ 14 крави, за да помогнат в последствията от терористичните атаки. За африканците това е свещено животно и е пазено от цялото племе, точно това прави жеста толкова голям.

Факти за 11 септември

В деня на атентатите целият транспорт извън Ню Йорк е затворен. Милиони хора са блокирани на Манхатън. Собственици на лодки и яхти по крайбрежието обаче успяват да транспортират над 500 000 души от острова. Уникалният жест става известен като 9/11 Boatlift.

Няколко дни преди атентатите известният американски актьор Джеймс Удс докладва за четирима съмнителни мъже на борда на самолета, с който лети. Властите не предприемат никакви мерки след сигнала му и месец по-късно същите тези четирима мъже са сред терористите, врязали се в Кулите близнаци.

Интересен факт е, че компанията собственик на Кулите близнаци имала среща именно на 11 септември, в която трябвало да се обсъжда безопасността на сградите при хипотетични атаки. Срещата обаче била отложена предната нощ, защото един от поканените не можел да присъства.

Манхатън, Ню Йорк - 11 септември

При терористичния акт са унищожени произведения на изкуството на стойност над 100 милиона долара, сред които са картини на Пабло Пикасо и Рембранд.

Първоначалната цел на Ал Кайда не била Световният търговски център, а няколко ядрени централи по Източното крайбрежие на САЩ. Терористите обаче се отказали от този план, защото се страхували, че нещата могат да излязат извън контрол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати