Мистериозните кръгове в пустинята Намиб

Кръгове в Намиб

Едно от най-негостоприемните места в света е пустиня. Нарича се Намиб и е разположена в дълга ивица около бреговете на Южна Африка. Името на това екзотично място е странно и мистериозно. Звучи магично, но означава буквално място, където няма нищо. Народът нама, който е дал името на пустинята, я е определил възможно най-правилно и кратко.

Намиб датира от над 60 до 80 милиона години, което я прави една от най-старите пустини в света. И най-негостоприемната. Температурните амплитуди са огромни - от 45 градуса през деня, до точката на замръзване през нощта. Тя е изключително суха, дъжд никога не вали, затова е необитаема, с изключение на няколко крайбрежни градове.

Въпреки тежките условия за живот изумителна бройка животински видове населяват това екстремно за живот място. Птици, насекоми, дори интересен вид антилопи, които не могат да бъдат намерени другаде по света, се срещат на това диво и красиво място.

Пейзажите на Намиб са изумителни, с уникална и неподражаема красота. Скалите са с причудлива форма, каньоните и огромните пясъчни дюни блестят във всички нюанси на червения цвят. На това място са най-високите пясъчни дюни на Земята, някои от тях са над 300 метра. Пейзажът е почти като от друга планета.

За това усещане допринасят интересните мистериозни кръгове в пустинята Намиб. Те представляват кръгли места с диаметър от 2 до 15 метра с гола почва, обградена с трева. Наричат ги вълшебни кръгове и никой не може да отговори на въпроса каква природна сила ги рисува.

Намиб

Местните твърдят, че това са застинали завинаги стъпки на боговете, според други легенди са оставени от танците на феите, а любителите на загадките твърдят, че са дело на извънземно присъствие на мястото.

Според учените, които се опитват да обяснят научно загадката на кръговете в Намиб, тези образувания са дело на взаимната връзка между растенията и термитите. Живеещите в негостоприемната пустиня термити премахват растителността над мравуняка, за да запазят влагата, която им е необходима. Около гнездото им растителността избуява, защото използва влагата. С появата на нов термитник се появява и нов кръг.

Тази теория дава едно разумно и интересно обяснение, което навежда на размисли за оцеляването на видовете в екстремни условия.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати