Невероятно! Езеро от лава насред ледовете на Антарктика

Езеро от лава насред ледовете на Антарктика

Планетата, която обитаваме, е добре проучена и смятаме, че ни е позната, тъй като е наш дом твърде отдавна. Това виждане обаче непрекъснато се опровергава, защото редките и изумителни открития не спират.

Учени от Британското антарктическо дружество и техни колеги от лондонския колеж съобщават за изненадващо откритие. Става въпрос за езеро с гореща лава, обхващащо голяма площ от над хиляда и петстотин километра. То се намира на север от заледената Антарктика, по-точно на север от нейната източна част.

В близост до Южните Сандвичеви острови се намира вулкан, в който е и въпросното езеро с горяща лава. Огън и лед на едно място е явление, но то не е изолиран феномен, а осмото такова откритие на планетата ни.

Какво знаем за мястото, което географията нарича Южни Сандвичеви острови и наистина ли е толкова невероятно там да се намира такова природно чудо?

В Атлантическия океан, в неговата южна част, е разположена група острови, единадесет на брой, от вулканичен произход. На картата са отбелязани като Южни Сандвичеви острови. Те са част от задморските британски територии, открити от капитан Кук през ХVІІІ век. Те не са населени, тъй като достъпът до тях е невъзможен. Състоят се от млади вулканични образувания с висока сеизмична активност и действащи и сега вулкани. От тази база изглежда напълно естествено на подобно място да има и вулканични проявления, като въпросното езеро.

Мястото, което представлява остров и вулканична планина, е труднодостъпно и затова откриването на феномена е станало благодарение на наблюдения от сателит. Само високата резолюция на сателитните изображения е дала възможност да се стигне до откриване на такъв уникален геоложки феномен.

Все още за езерото не се знае нищо със сигурност. Всичко е в сферата на предположенията и очакванията. Според геолозите температурата на лава езерото се очаква да се движи между 1000 и 1300 градуса по Целзий.

За да направят някакви по-точни проучвания, учените планират полети със самолет над вулкана. Другата възможност за снимки, които да хвърлят повече светлина върху откритието, е чрез пускане на дрон над него. Подобно начинание обаче изисква солидна организация и финансиране и затова учените, желаещи да изследват феномена, предупреждават, че това вероятно ще отнеме години.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати