Учени: Краят на човешката цивилизация идва до 30 години!

Учени: Краят на човешката цивилизация идва до 30 години!

Нов доклад предупреждава, че съществува опасност за човечеството от климатичната криза през следващите десетилетия и висока вероятност човешката цивилизация да приключи през следващите три десетилетия, освен ако не бъдат предприети спешни действия.

Докладът, публикуван от австралийския Националния център за възстановяване на климата, очертава апокалиптичен сценарий, според който човешката цивилизация ще загине до 2050 година или само след три десетилетия напред в бъдещето.

Докладът отказва да омаловажи мрачната си оценка за това какво може да се случи, предупреждавайки за екзистенциален риск за цивилизацията, който поставя постоянни големи негативни последици за човечеството и за Земята.

Най-тъжното е, че ние сами работим усилено за унищожаването на цивилизацията си, казва един от авторите му – Гарет Браун, професор по клилматология в Националния център за възстановяване на климата.

Учените твърдят в доклада си, че сега сме в уникална ситуация без точен исторически еквивалент, с температури, различни от всичко, което човечеството някога е изпитвало, и с население от близо 8 млрд. души. Това изисква от нас да работим по-скоро за избягване на катастрофални възможности, отколкото да гледаме на вероятности и да се надяваме, че ще се спасим с късмет.

Според анализа между 2020 и 2030 година правителствата няма да успеят да действат на базата на доказателствата, че Парижкото споразумение не е достатъчно, за да задържи температурата на Земята на консистентна база. Както се очаква от предишни проучвания, нивата на въглероден диоксид ще достигнат 437 части на милион, което не е наблюдавано през последните 20 милиона години. Планетата ще се затопли с 1.6° C.

Учени: Краят на човешката цивилизация идва до 30 години!

Към 2030 година правителствата по Земята ще разберат опасността, която дебне планетата, но пикът на емисиите на въглероден диоксид вече ще е достигант. Още по-лошо е, че хората ще продължават да ползват изкопаеми горива. Температурите ще се покачат с 3 градуса до 2050 г.

След 2050, при условие че нищо не е направено по-рано, промените в климата ще станат необратими. На всеки пет години температурите ще се покачват с 1 градус. Ледените шапки и Антарктика ще се стопят и ще настъпят невиждани наводнения, много крайбрежни градове ще изчезнат от лицето на Земята. Ще умрат милиони.

Следва обаче нещо още по-страшно. Ще започне смъртоносна топлинна вълна. Засегнати ще са 55% от населението на Земята. Северна Америка ще страда от екстремни метеорологични явления, включително пожари, суша и топлинни вълни. Мусоните в Китай ще изчезнат, големите реки на Азия почти ще пресъхнат, а валежите в Централна Америка ще паднат наполовина.

Смъртоносни условия на затопляне в Африка ще продължават повече от 100 дни в годината, а по-бедните страни няма да са в състояние да осигурят достатъчно изкуствено охладена среда, за да могат техните популации да бъдат жизнеспособни. Производството на храни ще е силно засегнато и неадекватно за изхранване на населението на света. Повече от един милиард души ще загинат.

Точно в този момент човечеството ще изпадне в паника и ще настъпи анархия. Много държави престават да съществуват. Въоръжените конфликти по отношение на ресурсите стават реалност и постепенно ескалират в ядрена война. Така приключва човешката цивилизация.

Учени: Краят на човешката цивилизация идва до 30 години!

С тези ужасяващи възможности за нашето близко бъдеще авторите препоръчват нациите спешно да разгледат ролята, която секторът за национална сигурност може да играе в осигуряването на лидерство и капацитет за краткосрочна мобилизация на труда и ресурсите в целия обществен сектор при спешни случаи, мащаб, безпрецедентен в мирно време, за изграждане на индустриална система с нулеви емисии и намаляване на въглерода за защита на човешката цивилизация.

Учените вярват, че може да се ограничи глобалното затопляне. Според тях апокалиптичният сценарий ще бъде избегнат, ако покачването на температурите се ограничи с 1.5° C вместо 2° C, както предвижда Парижкото споразумение.

Има начини да предотвратим това бъдеще, просто трябва да действаме сега, казва в заключение професор Браун.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати