Виж луните на Юпитер с бинокъл само на 10 юни

Виж луните на Юпитер с бинокъл само на 10 юни

Интересът на хората към останалите планети от нашата Слънчева система датира от древността. Хората са отправяли поглед в небето, за да открият отговор на въпроси за явления на Земята, тъй като са се досещали за връзката, която съществува между планетите около нашето Слънце.

Съвсем обяснимо интересът е насочен главно към Луната, тъй като тя е най-близо до нас и е естественият ни спътник. Голям интерес предизвиква и Марс в последните години, защото на нея се гледа като на евентуалния бъдещ дом на човека.

Сега на човечеството се предоставя възможност да отправи поглед и към друга интересна планета - Юпитер, за която не знаем толкова, колкото за Луната, нито колкото за Червената планета, но тя е не по-малко любопитна.

На 10 юни Юпитер - най-голямата от планетите в Слънчевата система, ще се приближи до Земята и ще можем да виждаме нейните луни само с бинокъл. Това съобщение бе направено от Агенцията за космически изследвания на САЩ - НАСА. А през целия месец юни може да наблюдавате Юпитер без телескоп.

Виж луните на Юпитер с бинокъл само на 10 юни

И така, какво знаем за Юпитер и какво да очакваме?

Кратки данни за Юпитер

Юпитер е най-голяма от всички планети от Слънчевата система. За да се запълни обемът на планетата, са нужни почти хиляда планети с големината на нашата Земя. Когато я наблюдаваме от Земята, тя е една от най-ярко светещите, веднага след Венера. Юпитер обикаля около яркото Слънце по орбита с елипсовидна форма. Пълното завъртане около небесното светило се извършва за около 12 земни години.

Това е най-тежката от всички планети, но с малка плътност. Затова се предполага, че в нейното съдържание преобладават основно водородът и хелият, които са най-леките газове. Метанът, амонякът и ацетиленът са в малки количества.

Газовият гигант има шестнадесет спътника, от които най-малкият е с диаметър десет километра. Най-големите му спътници са четири - Йо, Европа, Ганимед и Калисто. Открити са от Галилео Галилей още през ХVІ век. Спътниците му са известни като Галилеевите луни, в чест на откривателя им.

Друга характерна черта на планетата са нейните пръстени. Те са тънки и са три. Минават през Екватора на планетата. Предполага се, че се състоят от малки частички, тъй като цветът им е доста блед.

Небесното явление, което ще наблюдаваме на 10 юни

Виж луните на Юпитер с бинокъл само на 10 юни

На този ден трите небесни тела - Слънце, Земя, Юпитер, ще застанат в една линия, като нашата планета ще се намира по средата на правата. Ще виждаме гигантската планета през цялата нощ дори с просто около. Само с бинокъл ще наблюдаваме цветовете, райетата и петната по нея. Ще видим и нейните четири най-големи луни.

Апаратът за космически изследвания Юнона, който НАСА е извела в орбита около Юпитер, в момента е там и непрекъснато изпраща изумителни снимки от Газовия гигант.

Сега се предоставя възможност на земните жители да се насладят на изумителните красоти на Слънчевата система с наблюдение на най-голямата от планетите.

53 от откритите досега 79 луни на Юпитер имат имена, а 26 от тях чакат да получат своите. Може би астрономите ще намерят красиви имена и за тях, докато наблюдават небесното явление.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати