Тълкуване на християнските символи, свързани с Великден

Великденски яйца

Великден е ден, в който честваме Възкресението на Божия син три дни след смъртта му на кръста. Исус Христос е погребан в гробница, както повелява еврейската традиция. Легендата гласи, че когато жените - мироносци отиват в гробницата да занесат миро за тялото на покойника, намират гробницата празна.

Исус се явява на Мария-Магдалена, а после и на апостолите, за да им каже, че е възкръснал. Традицията у нас изисква в неделя на Възкресение да се ходи на гости у кръстниците, за да им се засвидетелства уважение и почит. Хората обличат нови дрехи на този ден, които са символ на новия живот на природата напролет.

Денят, когато се отбелязва Възкресението, е установен на църковния събор през 325 година. Този празник е подвижен, мени се датата му, тъй като се празнува след еврейския празник Пасха, който също няма установена дата. Католическият и православният свят все още не са установили единна дата за Възкресение и празнуват с една седмица разлика.

С този най-светъл християнски празник са свързани различни християнски символи, които имат своето обяснение. Вижте тълкуването на великденските символи:

Боядисаните яйца

Яйцата са най-популярните от светските символи на Великден. Те са символ на раждането на новия живот. Това е стара традиция, много отпреди християнството. Римляните, галите, персите и китайците са украсявали карнавалите си с шарени яйца. Християните възприемат тази традиция от тях и червеното яйце става символ на пролятата от Спасителя кръв на кръста.

Козунакът

Козунак за Великден

Традицията на козунаците, които се месят за Великден идва от ХVІІ век, когато хлебар от Франция меси сладък хляб за празника и това се превръща в традиция, която е осъвременен вариант на обредните хлябове.

Печено агне

Традицията да се приготвя печено агне на празника е характерна за източното православие. Исус е божият агнец, принесен в жертва заради човешките грехове. Агнешкото е храната, която се яде най-напред след 40-дневния Великденски пост.

Новите дрехи на Великден

Обличането на нови дрехи на Великден е традиция при всички християни. Те са великденски символ на новия живот, който природата започва напролет. Както и на Възкресението.

Великденският заек

Великденски заек

Той е стара традиция още от предхристиянската епоха. Зайците символизират пролетното плодородие. Според легендата, богинята на плодородието превърнала една красива своя птица в див заек. Но въпреки всичко птицата запазила същността на душата си в тялото на заека. Затова заекът събира яйца и пълни гнездата си с тях.

Благодатният огън

Слизането на благодатния свещен огън е най-голямото чудо след Възкръсването на Божия син. Смята се, че благодатният огън има небесен произход и в началото на появата си не пари и не изгаря. Патриархът запалва с него снопове от 33 свещи всеки сноп и с тези свещи огънят се разнася из всички християнски църкви.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати