До 100 години купестите облаци ще изчезнат! Рязко затопляне на Земята

Купесто-слоести облаци

Зловеща екологична катастрофа, която може да застраши самото съществуване на живота на Земята, може да ни сполети в близките сто години. Страховитата прогноза е на учените от Калифорнийския технологичен университет.

На базата на разработен от тях климатичен модел, те алармират, че след не повече от век слоесто-купестите облаци може да изчезнат от атмосферата на планетата ни. Това ще причини необратимо рязко затопляне на температурите, което ще доведе до измиране на повечето животински и растителни видове. Също така полярните зони ще се разтопят, което ще причини мощни природни катаклизми, които ще сложат край на крайбрежните човешки поселения.

Екологичната и последвалата хуманитарна катастрофа, липсата на храна и високите температура, които ще направят много места на Земята необитаеми, могат до доведат до войни за ресурси и местообитание и в крайна сметка до край на човешката цивилизация.

Изчезване на обалците

Екипът от учени, стигнали до зловещите заключения, направил прогнозата си на базата на детайлни проучвания на съдържанието на въглероден двуокис в атмосферата и промяната в нивата му през последните десетилетия.

Разработеният климатичен модел показал, че високата концентрация на въглеродния двуокис в атмосферата на Земята ще достигне критична фаза до сто години. Тогава облаците ще станат нестабилни и в последствие ще изчезнат. Това ще доведе до рязко повишаване на температурите. Дори и днес температурите на Земята се повишават, но с малки и почти незабележими стойности.

Затопляне на Земята

Известни промени на световната температура с 1 до 3 градуса (след избухването на няколко вулкана в Индонезия през 19 век) са довели до наводнения и невиждан глад по цялото земно кълбо. Сега учените от Калифорнийския университет казват, че според техния климатичен модел температурите могат да скочат със 7 до 10 градуса, което ще е пагубно за Земята.

Според Тапио Шнайдер, един от водещите изследователи по проекта, катастрофата може да бъде избегната, ако се забавят темповете на изхвърляне на въглероден двуокис в атмосферата. Но промяната в отношението към планетата трябва да стена сега, а не след 10 или 20 години, защото тогава катастрофата ще бъде необратима.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати