Трите предсмъртни желания на султан Сюлейман

Трите предсмъртни желания на султан Сюлейман

Преди да почине, султан Сюлейман Великолепни е предал своите последни три желания на главнокомадващия неговата армия, отнасящи се до неговото погребение. В тези завети може да се открие мъдрост, валидна за всички нас.

Усещайки, че смъртта идва, султанът поискал да разговаря с главнокомадващия и му казал как иска да протече неговото погребение.

Първото желание на Сюлейман било саркофагът с неговото мъртво тяло да се носи от най-добрите лекари в империята.

Второто му желание било по време на траурната процесия, която преминава през града, да се хвърлят скъпоценни камъни и златни монети. А третото желание е било по време на цялата процесия ръцете на султана да висят извън саркофага.

Военачалникът бил изненадан от последната молба на султана, но той му обяснил голямата мъдрост зад решението си.

С първото си желание Сюлейман е искал да покаже, че и най-добрите лекари са безсилни пред смъртта. Хвърлянето на злато и скъпоценности показвало на хората, че всичко материално, което сме придобили, остава на земята.

Извадените ръце на султана е трябвало да покажат, че дори един от най-великите владетели напуска този свят с празни ръце.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Daniel Hristov
Daniel Hristov
02.03.2019 11:07
Извадените ръце на султана е трябвало да покажат, че дори един от най-великите владетели напуска този свят с празни ръце.---АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ-КОГИ РОДИТЕЛЯ ЗАВЕЩАЕ ИМОТИ БЛАГИНИ МАТЕРИАЛНИ И БОГАСТВА НА ЕДНОТО ДЯТЕ --ТОЙ ПРЕЦАКВА ДРОГОТО НА БЕДНОСТ И ОТЧАЯНИЕ ЧЕ СЕ Е РОДИЛ В ФАМИЛИЯТА НА УМИРАЩИЯ ВЕЧЕ НЕЩАСТНИК
1
0