sanovnik.bg»Статии»Притчи»Притчи за Приятелството»Притча за значимите хора

Притча за значимите хора

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k9332
Притча за значимите хора

Популярен лектор искал да покаже на своите ученици, кои са истински значимите хора в живота ни. Той се изправил пред многобройната си аудитория с банкнота от 100 долара в ръката си и попитал:

- Кой от вас желае да вземе тази банкнота?

Всички присъстващи на курса вдигнали ръка. Точно след пет секунди лекторът смачкал банкнотата и тя загубила първоначалния си облик. Той отново се обърнал към присъстващите:

- А, сега? Кой от вас я желае?

Отново всички вдигнали ръка.

- Ами, ако съвсем я обезобразя? - продължил лекторът, пускайки банкнотата на пода и започвайки да я тъпче.

Тя вече била смачкана, изпотъпкана и доста мръсна. От лъскава хартийка се била превърнала в жалко подобие на банкнота. Въпреки това хората в залата за обучение продължавали да я искат. Тогава лекторът казал:

- Без значение какво правя с тази 100-доларова банкнота, вие ще продължавате да я искате, защото знаете нейната истинска стойност. Същото е при хората. Ние биваме мачкани и стъпквани, мразени и отричани. Но независимо от това какво ни причиняват околните, ние не губим нашата стойност. Няма значение дали сме грозни или красиви, дебели или слаби, високи или ниски. Смисълът на живота е в това какво правим и какво сме научили, а не как изглеждаме в очите на околните.

Миг по-късно лекторът продължил:

- Сега искам да ми кажете имената на пет от най-богатите мъже в света, пет носителки на титлата Мис Свят, десет лауреата на Нобелова награда и пет носители на Оскар!

В обучителния център настъпила тишина. Присъстващите видимо напрегнали паметта си, но така и не могли да изпълнят изцяло поставената им задача. След две минути лекторът казал:

- Сега, искам всеки от вас да се сети за трима учители, помогнали му в неговото израстване, трима приятели, подкрепили го в тежък момент, а също и за човек, който го е накарал да се чувства специален!

Веднага лицата на хората в залата засияли.

- Виждате ли! - възкликнал лекторът. - Личностите, които оставят следа в живота ни, не са нито най-красивите, нито най-богатите, нито най-талантливите. Те са онези, които са били наша опора и ги е било грижа за това как се чувстваме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати