sanovnik.bg»Статии»Притчи»Дао Притчи»Притча за страха и огледалото

Притча за страха и огледалото

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
1k9317
Огледало

Много много отдавна един владетел заповядал да му бъде издигнат красив дворец. Сградата обаче се отличавала не само с красотата си, но и с множеството огледала, които имало вътре. Всъщност стените, подът и тавана на всички стаи в двореца били огледални.

Един ден в огледалния дворец се озовало незнайно как куче. Песът започнал да се озърта и така видял, че е обграден от много други себеподобни.

Животното се почувствало обкръжено от останалите зверове и се озъбило. В същия момент обаче, се озъбили всички кучета, които то виждало в огледалата.

Песът се уплашил още повече от случващото се и решил да се разлае, за да сплаши своите врагове. Но щом то залаяло, видяло, че другите кучета му отвърнали със същото. Колкото повече животното се опитвало да покаже превъзходство, толкова повече и другите кучета демонстрирали надмощие.

Така минала цялата вечер на наивното куче. На следващата сутрин го намерили мъртво на пода. То умряло, без да го е нападнал, който и да е.

Животното съзряло собственото си отражение в огледалото и го обзел страх. Щом понечило да влезе в битка, врагът в огледалото сторил същото. Песът загубил живота си, опитвайки се да се пребори със заобикалящите го отражения.

Ако в самите нас няма пречки, няма да се появяват пречи и навън, нищо не може да ни попречи да вървим по пътя си, защото светът се явява само едно отражение, на това, което става в нас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Monny Monsterr
Monny Monsterr
25.01.2015 18:54
Тази статийка ме подсеща за един цитат, който гласеше, че най-тежката борба е борбата със самите нас.
4
0