Легендата за безсмъртния граф Сен Жермен

Легендата за безсмъртния граф Сен Жермен

Образът на френския граф Сен Жермен е обгърнат в мрак вече столетия наред. За него за казвали, че е бил безсмъртен, можел да превръща всеки метал в злато и нямало умение, в което да не е истински виртуоз.

Първите сведения за тази тайнствена и обаятелна личност са от 1758 година. Той бил част от дипломатическа мисия и често пътувал между Франция, Германия, Англия и Холандия.

Отлично владеел френски, английски, китайски, арабски, санскрит, италиански, а познанията му за политиката, историята, изкуствата и медицината му носят и възхищението и завистта на аристокрацията в Париж.

Той е бил сред приближените на крал Луи XV и мадам дьо Помпадур. Неговата образованост и елегантност непрекъснато били давани за пример.

Но граф Сен Жермен не бил известен само с ума си, а и със своя неостаряващ външен вид. Заради вечната си младост той провокирал слуховете, че е безсмъртен, а фактът, че никой не знаел кога и къде е роден, засилил тази интрига.

Името му е свързано с окултизъм и тайни общества, но и до ден днешен не е ясно как се е превърнал в толкова интелигентен и в същото време талантлив човек. Според някои свидетелства дори е владеел алхимичното изкуство да превръща всеки метал в злато.

Друга особеност в характера на графа е навикът му да приема нова самоличност във всяка страна. В Холандия той е известен под името граф Сюрмон, в Белгия е маркиз Монсерат, в Русия, където се движи в обкръжението на Екатерина II и е назначен за съветник на граф Алексей Орлов, е познат като генерал Уелдън, в Германия се нарича принц Ракоцки.

Но зад всяко от тези имена е откриван Сен Жермен, а това неизбежно ускорява заминаването му от съответното място.

И смъртта, подобно на живота му, остава забулена в загадки. Според официалните сведения графът е умрял през 1784 година в Екенфьорд, Германия и макар че бил на почти 100 години, не изглеждал на повече от 40.

По време на престоя си в Германия той допускал ограничен кръг от хора около себе си и според някои теории тези хора организирали фалшивата му смърт. Смъртен акт така и не е издаден и никой не е видял мъртвото му тяло.

Твърди се, че гробът на графа е празен, а той е избягал в Полша, а след това е отплавал за Новия свят. Преписват му се многобройни постижения, които граничат с фантастиката, но никой не е напълно сигурен какво се случва с този легендарен французин.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати