Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Магии, Вещици и Проклятия»Прокълнатата картина на Ван Гог

Прокълнатата картина на Ван Гог

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k732
Прокълнатата картина на Ван Гог

Историята на шедьовъра Автопортрет със сламена шапка на Винсет Ван Гог е тясно свързана със съдбата на няколко колекционери, а мистериите около нея продължават и до ден днешен.

Прокълнатото пътешествие на картината започва от френския колекционер Амброаз Волар, който бил известен търговец на картини преди век.

Амброаз се славел като човек с набито око и отличен познавач на изобразителното изкуство. Успявал да купи шедьоври на много ниска цена и след време да ги продаде много по-скъпо. Смятал и че познава работата на Ван Гог в тънкости.

В навечерието на Нова година обаче го среща мъж в неугледен вид, който му предложил картина за 1000 франка на Ван Гог. Волар заявил, че това е мацаница и се изсмял на предложената сума. В последствие горчиво съжалил.

Но другия ден полицаи му съобщават, че човекът, опитал се да му продаде картина, се е самоубил като се хвърлил в Сена, крещейки името му. Картината била донесена на колекционера и експерти установяват, че това наистина е четката на Ван Гог.

Колекционерът споделил, че не повярвал на бедняка, понеже историята за това как е получил картината му се сторила невероятна. Човекът твърдял, че е получил платното от свой приятел пътешественик.

Пътешественикът пък се запознал с Ван Гог на кораб, като холандският художник му подарил своя автопортрет, за да пътува символично из целия свят.

Амброаз вярвал, че шедьоврите на художника вече са част от личната колекция на Ротшилд и затова историята му се сторила неправдоподобна. Фактът, че е станал неволен съучастник в самоубийство, му създавал мрачен спомен, щом погледнел картината и затова колекционерът решава да я продаде.

Така Автопортрет със сламена шапка попада в ръцете на аржентински земевладелец. Но след като дъщеря му загива при загадъчни обстоятелства, той я връща обратно на французина.

Прокълнатата картина на Ван Гог
Снимка: ANONYM

Волар я продава повторно на колекционера Жорж Клемансо. Той окачва картината на стената, а минути по късно неизвестен мъж стреля по него, като платното пада в краката на Клемансо. Той също решава да се отърве от картината.

Следващият ѝ собственик е бизнесменът Хенри Флик. Той позволява на картината да извърши замисъла на своя автор – да пътува и я изпраща многократно на изложби в САЩ.

Картината обаче създава проблеми и на семейство Флик, а ясновидка посъветвала дъщерята на бизнесмена да се разделят с нея, за да се спасят от проклятието.

Последният ѝ притежател е испанец, който обаче не успява да я пренесе в родината си, понеже на митницата му я конфискуват. Той се опитал повторно да се сдобие с картината, този път по законен начин, но секретарката му прави непоправима грешка – тя помислила платното за опаковъчна хартия и я изхвърлила.

Двамата се принудили да признаят за случката, за да може картината да се открие. Но за всеобща изненада, не се появява една, а две картини с портрета на Ван Гог. В момента те се се намират в Детройския музей на изкуствата, като все още никой не е успял да каже кое е оригиналът и кое е копието.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest