Хипатия - вещицата-учен от Древна Александрия

Хипатия - вещицата-учен от Древна Александрия

Хипатия (370 - 415) е живяла във време, в което жените не са имали никакви права. Освен правото да бъдат собственост на някой.

Хипатия се ражда в семейството на математика-астроном Теон в Александрия. Още от най-ранна възраст Теон започнал да я обучава на астрономия, математика, механика и философия.

Хипатия била красива и желана жена. Но въпреки предложенията за брак, тя е предпочитала да не се обвързва. Вместо с женски дрехи се обличала с тогите на учените и философите.

Според византийската енциклопедия "Суда" Хипатия проповядвала платонична философия и останала девствена до края на живота си. Тя дори показала на свой ухажор менструалната си кръв, за да му докаже, че в плътските желания няма нищо красиво.

Освен учен, Хипатия е била и прочут лектор и е имала много студенти в Александрийския университет, където дори била и декан. Била част от Атинската философска школа. Заедно със свой ученик създали астролабът (уред за измерване позициите на слънцето и звездите). И не само. Хипатия изобретила още хидрометър за измерване на плътността на течности и хидроскоп за наблюдение на потопени във вода обекти.

В "История на процесите срещу вещици" на немските автори Солдан и Хепе, издадена през 1843 г., Хипатия е описана като първата наказана от хрияните "вещица". Обвинили я в магьосничество заради научните й занимания и познанията й по математика.

През 7 век Йоан от Никея пише, че Хипатия е била магьосница, която изкушавала хората със сатанински изкушения.

Хипатия - вещицата-учен от Древна Александрия

Непримиримостта на Църквата към образованата жена, около която се събирала интелигенцията в Александрия и която имала голямо влияние върху тях, която преподавала езически и антихристиянски науки като философия, математика и астрономия, довела до трагичната й смърт.

През март 415 година "мнощество, вярващо в Бога", причакали Хипатия пред дома й. Завлекли я в църквата, разкъсали дрехите й и я убили с парчета от счупени глинени съдове. Разчленили мъртвото й тяло и го изгорили на клада.

Според други хроникьори Хипатия е била одрана жива с парчета от миди пред олтара в църквата, била е изгорена жива или е била влачена по улиците на града, докато не е умряла.

1400 години след смъртта й Хипатия най-накрая получава признание. Астрономите кръстиха на нея един от кратерите на Луната.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 1
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Всезнайко
Всезнайко
12.04.2013 21:13
Какви две жени те гонят,Илияна?
Става въпрос за една жена учен, която е била набедена за вещица, била е наказана с камъни и убита от древните християни, научете се да четете, по дяволите!
12
0
lilqna aleksandrova
lilqna aleksandrova
25.01.2011 07:18
Ако се бяха разбрали две жени, човечеството щеше да върви в друга посока.
0
4