Нова находка в Йерусалим потвърди библейски текст

Нова находка в Йерусалим потвърди библейски текст

Защитна стена на 3 000 години, която потвърждава истиността на библейски тест, бе откриха от археолози в Йерусалим.

Стената е построена от библейския цар Соломон, кагегорична е археоложката Елиат Мазар, която ръководи работата от името на Hebrew University of Jerusalem, съобщава сп. "Нешънъл джиографик".

Находката е от 10 век преди Новата ера. Тя е дълга 70 метра и висока 6 м. Според Елиат Мазар каменната преграда е част от защитен комплекс, включващ порта с караул, пристроена сграда и стражева кула.

В Библейската Първа книга на царете се казва, че Соломон, цар на Израел, е построил защитна стена в Йерусалим. Новото откритие е първото доказателство за такава структура, казва Мазар.

Древните артефакти, намерени около и на обекта, помагат да бъде датиран на 10-и век преди Христа. Става въпрос за керамика, която носи характерните белези на произведение от втората част на десети век - времето на Соломон.

В караула са открити еднометрови глинени съдове, надписите върху които обозначават, че те са принадлежали на високопоставен управник. Открити са и фигурки на жени с големи гърди, които по онова време са били символ на плодородието. Археолозите са открили и дръжки на съдове с надпис "на царя".

Изследователите смятат, че навремето хората са се събирали около портата на стената, за да търгуват, да участват в ритуални практики или да товарят необходимото за пътешествия извън града.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати