sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Ето как всъщност са възникнали континентите

Ето как всъщност са възникнали континентите

Земя

Възникването на континентите безспорно е едно от най-интересните неща, които са се случили на родната ни планета Земя. В онези първи години живот тя е изглеждала доста по-различно от днес, но в сърцето си като че ли винаги е била готова да ни даде възможност за живот.

Изследванията на учените доказаха, че Земята е била обвита в една-единствена твърда черупка преди много много години. За да започне да се чупи на огромни плочи, върху които днес лежат континентите, е бил нужен огромен период от време.

В наши дни външният слой на планетата ни е изграден от тектонични плочи. Тяхното взаимно блъскане и триене е причина за появата на земетресения и вулкани. Когато обаче те се разделят, пространството между тях се запълва с разтопени скали, които водят до появата на подводни планински хребети в средата на големите океански басейни.

Колкото и обширни да са хорските познания относно тектониката на плочите, въпросът е дали тектониката на плочите е стартирала веднага или по-скоро планетата първо е преминала през продължителна фаза с твърда черупка. Последните изследвания, проведени от професора по геология в Мерилендския университет Майкъл Браун, теорията за модела на твърдата черупка вече изглежда по-вероятна.

Екипът е събрал проби от скали от Източния Пилабарски щит - огромен по размери участък от древна гранитна кора на територията на Западна Австралия. Тези скали са едни от най-старите, които познаваме, на възраст около 3.5 милиарда години. Изследвани са техните изотопен и химичен състав.

Земя

Изследваните гранити са свързани с вулканичните вериги и се приемат за пряко свързани с активността на тектоничните плочи. Изследванията показват, че те са се образували при изригване на океани, както и следствие на разделянето на тектоничните плочи в средата на океаните.

За да докажат теорията си, учените ще изградят серия от т.нар. моделни експерименти, като целта е да бъде изследвано какво би могло да се случи в ситуация, в която тектониката на плочите не е стартирала веднага. Те са убедени, че ще докажат, че в началото една цялостна черупка е покрива цялата Земя и е било нужно много време, преди плочата да се разчупи и да добие видът, в който я виждаме днес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати