Метеоритите, които промениха човешката история

1 от 4 Снимки

1. Черният камък в Кааба


Всяка година мюсюлманите от цял свят отиват на поклонение в Мека. В този древен град се намира храмът Кааба, най-святото място на ислямския свят. Макар че никой не знае колко стар е храмът в центъра на града (много мюсюлмани вярват, че той е построен от Авраам), най-святото нещо в него е Черният камък.

Метеорит паднал на Земята и променил света завинаги. Мюсюлманите вярват, че с камъка Бог показал на Адам и Ева къде да изградят олтар в негова почит. Поради свещения статут на реликвата никой не може да каже подробности за нея, а и изследвания са невъзможни. Все пак проучвания в околностите на Мека показват наличието на много кратери, причинени най-вероятно от метеорити.

Метеор е обект, който пада от Космоса и изгаря в земната атмосфера. Небесното тяло се превръща в метеорит, ако оцелее в атмосферата и се сблъска със земната повърхност.

Макар че основните познания за космическите отломки, удряли нашата планета, са придобити в последните сто и петдесет години, човечеството се е сблъсквало с тях през цялата си история. Последвалите събития са карали хората винаги да гледат със страхопочитание към небето.

Някои от метеоритите, паднали на Земята, дори са променяли цялата човешка история, а според нови теории те са донесли живота на планетата от непознати кътчета на Вселената. Вижте в следващата галерия метеоритите, променили най-много човешката история.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати