Астрономи: Астероид и мегацунами носят края на света през февруари

Миналата година НАСА откри неясен обект, който може да бъде комета или астероид, приближаващ се с главоломна скорост към Земята. От Агенцията обаче успокоиха, че мистериозното небесно тяло ще премине безопасно край Земята на разстояние от близо 51 милиона километри. Това се очаква да се случи на 25 февруари тази година.

Не на това мнение обаче са някои астрономи. Наскоро те алармираха, че огромният астероид се е запътил директно към Земята и на 16 февруари той ще удари нейната повърхност, причинявайки мегацунами – катаклизъм, който ще измие човешката цивилизация от лицето на планетата.

Странният предмет, наречен 2016 WF9, бе открит миналата година. В течение на 4.9 земни години той е пътувал към нас, минавайки под главния астероиден пояс и орбитата на Марс. Обектът е изключително неясен. Представлява мъглива линия, движеща се с главоломна скорост. Открит е от изследователския апарат на НАСА Неоуайз.

В началото на месеца руският астроном д-р Дьомин Дамир Закхарович с официално съобщение опроверга информацията на американската агенция, че небесното тяло не представлява опасност за Земята.

Обектът, който те наричат WF9, напусна системата Нибиру през октомври миналата година. Тогава Нибиру започна да се върти обратно на часовниковата стрелка около слънцето, каза той пред британски медии.

Оттогава НАСА знае, че небесното тяло ще удари Земята, но не казва на хората, за да не настане паника, добавя още той.

Ако астероид с подобни размери удари Земята, той може да унищожи градовете, предизвиквайки огромни вълни цунами.

Ние всички сме в опасност. НАСА не признава очевидната за всеки астроном истина. Вместо това казва, че ще премине на близо 32 милиона мили (51 милиона км) разстояние от планетата, възмущава се Закхарович.

В отговор на нападките на руския учен от НАСА съобщиха, че траекторията на 2016 WF9 се разбира много добре и обектът не е заплаха за Земята в близко бъдеще. Те определиха твърденията му като опит за вселяване на паника и напълно безпочвени.

Изследванията показват, че 2016 WF9 е относително голям - приблизително 0.3 до 0.6 мили (0.5 до 1 километър). Той е изключително тъмен и отразява едва няколко процента от светлината, която попада върху него.

Именно и това е причината все още да не може да се определи същността на обекта. От НАСА предполагат, че това се дължи на тъмните скали и материи, от които обетът е съставен.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати