Странни факти за Свети Николай – истинският Дядо Коледа

Дядо Коледа

Чуем ли за Дядо Коледа, първата асоциация, която ни идва в главата, е за весел и пълен дядка с дълга бяла брада и червени дрехи. И децата знаят, че живее на Северния полюс и по магичен начин разнася подаръци на послушните деца до всяка точка на света и то само за една вечер.

Познатият образ на добрия старец обаче е създаден от Кока Кола в една от рекламните й кампании през 30-те години на ХХ век. Преди това той е бил съвсем различен в представите на хората.

Истината дори е още по-интригуваща. Дядо Коледа е бил действителен човек. Той е канонизиран от Църквата и познат още като свети Николай. Живял е преди 1700 години в земите на днешна Турция и е служил като епископ там. Това въобще не трябва да ви кара да мислите обаче, че той е бил обикновен. Целият му живот е изпълнен с различни чудеса и странности, които не отстъпват на съвременния му образ.

Дядо Коледа – светецът закрилник на проститутките

Да, звучи повече от странно и дори малко скандално, но истината е, че свети Николай бил патронът защитник на проститутките. Легендата разказва, че в град Мира живеел сиромах. Той имал три дъщери. За да покрие дълговете си, той решил да ги продаде в робство като проститутки. Свети Николай обаче му дал торба със злато, за да може човекът да ги омъжи подобаващо и да им плати зестрите. Така той станал патрон на леките жени, които се молят на него, за да ги отърве от нелеката им съдба.

Първото си чудо направил, докато е още в утробата

Църквата приема, че първото си чудо свети Николай направил още докато бил в утробата. Майка му Нона била възрастна и бездетна. Самото й забременяване се счело за чудо. Още повече, че по време на бременността тя се разболяла тежко, но при раждането на бъдещия светец се изцерила веднага.

Коледно Дърво

Започнал да пости на възраст от една седмица

Следващото си чудо свети Николай направил на седемдневна възраст. Майка му го занесла в църквата да го кръстят. Когато свещеникът го поставил в купела със светена вода, детето се изправило на крака и стояло така цели три часа. Още повече макар и пеленаче той бил невероятно набожен и отказвал да го кърмят в сряда и петък по време на постите.

Връщал деца от смъртта

Свети Николай бил закрилник на децата. Вярвало се, че той може да връща деца от смъртта. Легендата за това обаче е повече от ужасяваща. В един от градовете, където той служил, живеел стар месар. Той мразел децата. Когато на вратата му почуквало някое, той го убивал и го хвърлял във варел, разположен в задния му двор. Един ден оттам минал свети Николай. Той усетил, че зло се крие в дома на месаря. Влязъл и принудил злодея да се покае. Когато отишъл в задния му двор, той видял варела, който бил пълен с детски останки. Докоснал ги и съживил всички.

Бил изключително нисък

През 1953 година гробницата, в която е погребан свети Николай, била отворена. Анализ на останките му показали, че приживе светецът бил висок едва 152 сантиметра.

Костите му излъчвали благоухание

Малко след като починал, от гробницата на свети Николай започнало да се излъчва сладко благоухание. Свещениците отворили гроба му и видели от костите му да се отделя странно бяло масло, което излъчвало аромата. Те го нарекли манната на свети Николай. Църквата започнала да събира манната, да я размесва със светена вода и да я продава.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати