sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Птицата-човекоядец наистина е съществувала

Птицата-човекоядец наистина е съществувала

Птица

Сред коренното население на Нова Зеландия – маорите се разпространява стара легенда за чудовищна по размери черно-бяла птица, която отвличала децата им и ги изяждала. Тази птица наистина е съществувала.

В легендите си маорите я наричат Те Хокиой, като твърдели, че може да лети по-бързо дори от ястреба.

Свидетелства за тази птица се появяват и в писмени документи, открити от губернатора на Нова Зеландия - сър Джордж Грей. По скални рисунки също може да се види колко много са се плашели маорите от тази птица.

Последните изследвания доказаха, че това не е просто приказка и в действителност тази птица е съществувала в миналото, но науката я нарича орела на Хааст.

Хищникът е бил поне два пъти по-голям от съвременните орли, а негови кости са открити в блатата на Нова Зеландия от експедиция на сър Юлиус фон Хааст.

Чрез компютърно възстановяване учените стигат до заключението, че орелът е имал качулка над носа си, подобно на лешоядите, и най-вероятно също се е хранил с разлагащи се трупове.

Чудовищна птица

Съвременните скенери в Австралийския университет в Ню Саут Уелс са категорични и че птицата е имала необикновено силен скелет, благодарение на който е можела да издържи на смъртоносен удар.

Летящият убиец е можел да размахва крилете си на 3 метра дължина и се предполага, че теглото му е било около 18 килограма.

Ноктите му са били остри като на тигър и бил бил способен да отвлече дете. твърди експертът към Кентърбърийския музей Пол Скофилд. Орелът на Хааст не е бил просто голяма хищна птица. Той е бил местният еквивалент на лъва, категоричен е доктор Скофилд.

Смята се, че чудовището е изчезнало в резултата на увеличаващото се човешко население, което е довело до бавната смърт на летящия човекоядец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати