Съд за парфюми от Микенската епоха откриха в България

Съд

Съд за парфюми от Микенската епоха – XIII век, беше намерен при разкопки в местността Бресто край разложкото село Баня. Съдчето се нарича алабастрон и археолозите са намерили в него и неизвестна засега течност.

Рядката находка е била намерена в тясна уличка до голяма постройка в местността. Предстоят анализи на архитекта, които да установят какво е точното съдържание, споделят специалисти от Нов български университет.

Засега е ясно, че съдът е на поне 33 века, но едно по-обширно прочуване може да разкрие повече за контактите на Древна Микена с българските южнопланински райони.

От историческите сведения е ясно, че по време на късната бронзова епоха е изградено първото укрепено селище край Разлог. Най-вероятно е служело за отбранително съоръжение, защото в линеарните текстове се говори, че някои от микенските дворци взимали сериозни мерки за отбрана.

Мозайка

В началото на XII век Източното Средиземноморие е разтърсено от икономически и политически кризи. Това бавно е довело до загиване на микенската цивилизация и пълното разпадане на хетското царство в Анантолия.

Век по-рано обаче микенските владетели се опивали да се предпазят от подобна разруха чрез разширяване на укрепителните си граници.

Една от целите на проучванията в Бресто е да установи същината на контактите между силно укрепеното селище и микенските владетели.

Местоположението е стратегическо – то се разполага между Рила, Пирин и Родопите. През годините на това място са откривани пластина от бивна на глиган и част от микенски церемониален шлем.

Тази година в проучването на района са се включили от археолози от Нов български университет, Лудвиг-Максимиланс университет в Мюнхен и Регионалния исторически музей в Благоевград.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати