Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Мистични скали в Дряновско лекуват болките на хората

Мистични скали в Дряновско лекуват болките на хората

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
1k257
Мистични скали в Дряновско лекуват болките на хората

Момини скали са един от най-известните обекти в Дряновския край. Туристите и най-вече любителите на скалното катерене са запознати с разнообразните форми заради възможностите за спорт, които те предлагат. Старите хора в този край обаче знаят това място по друга причина. Според едно предание то е мистично и има способността да лекува какви ли не болежки.

Говори се, че още по време на Османско робство на това място в района имало селце. В него живеели две млади и красиви сестри. Много момци се изредили да искат девойките, но те така и не склонявали да се задомят. Един ден през селото минали двама турци и още щом зърнали прелестните момичета, ги пожелали за съпруги.

Девойките обаче категорично отказали да тръгнат с тях. Ето защо те решили да ги отвлекат. Чужденците си наумили да пренощуват в селото и на другия ден да тръгнат с двете сестри. Само че планът им не се изпълнил.

Непокорните девойки усетили какво ги грози и изпаднали в ужас. на другия ден, още преди първите петли да са пропели, двете сестри се събудили и облекли най-гиздавите си одежди. След това се накичили с пъстри и ароматни цветя и тръгнали през гората.

Стигнали до скалиста местност и се качили на високо. Вплели косите си на плитка, простили се една с друга, прегърнали се и се хвърлили в пропастта. Единствените свидетели на тази трагична случка били скалите.

При вида на мъртвите момичета, те се натъжили като хора и вода бликнала от камъните. И до днес в една от пещерите могат да се видят изливащите се сълзи на канарите. Местните казват, че с тях те лекуват идващите тук болежките на хората.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest