Щури факти от историята, които не може да прочетете в учебниците!

Лов на зайци

Оказва се, че Наполеон не е загубил само в битката при Ватерло, а и една с глутница диви зайци. Ето най-щурите исторически факти, които няма как да научите в училище.

335-годишната война

Официално най-дългата война в историята е между Холандия и островите Сили, намиращи се югозападно от Англия. Конфликтът започва през 1651 и продължава до… 1986 година. Най-интересно е, че по време на тази война няма нито една жертва.

38-минутната война

Официално най-кратката война в историята е между Великобритания и остров Занзибар. Тя е продължила 38 минути. Започнала в 9.02 и завършила в 9.40 часа. Англичаните имали един ранен войник, но занзибарците дали 500 жертви.

Айнщайн президент

Световният ум Алберт Айнщайн е можел да има съвсем друга насока в живота си. През 1952 година правителството на Израел му предложило да стане втори президент на страната, но ученият отказал.

Странно съвпадение

Джон Ф. Кенеди, Антъни Бърджис, Олдъс Хъксли и К.С. Луис са умрели в един и същи ден.

Неподозирани заложби

Бившият бащица на севернокорейския народ Ким Ир Сен освен всевластен диктатор и главнокомандващ на 4-та най-голяма армия в света е и автор на шест опери.

Най-зловещият телефон

Котка

През 1929 година цветът на световната наука – учените от университета в Принстън, успешно превърнали жива котка във функциониращ телефон.

Всестранно развита личност

Роналд Рейгън освен актьор и президент е бил спасител в ученическите си години. В този си период той спасява 77 души от удавяне.

Стряскащ домашен любимец

Един от най-големите английски поети – лорд Байрон, докато учел в колежа, имал за домашен любимец истинска кафява мечка, която отглеждал в стаята си.

Неочаквана награда

Бебета

През 1912 година най-голямото сиропиталище в Париж организира томбола, за да събере пари за ремонт на покрива си. Наградите били…бебета.

Законите са създадени, за да се нарушават

В Конституцията на Конфедерацията – отцепилата се южна част на САЩ, искаща да се запази робството, била забранена търговията с роби.

Кралски му работи

Прочутият английски крал Джордж I всъщност бил германец.

Подобаващо погребение

През 1838 г. генерал Антонио Лопес де Санта Ана (президент на Мексико) получил жестока рана на крака. След неуспешно лечение крайникът му бил ампутиран. Човекът на деня обаче наредил кракът му да бъде погребан с всички военни почести, полагащи се на главнокомандващ.

Косвени жертви

При първата бомбардировка на съюзниците над Берлин по време на Втората световна война имало само една жертва – слонът, живеещ в Берлинската зоологическа градина.

Плагиатство?

Арабските цифри всъщност са измислени от индийците и възприети в Арабския халифат.

Древноегипетски екстри

Възглавниците в Древния Египет били правени от камък.

И сега за Наполеон и зайците

Наполеон

След голямата си победа над Руската империя Наполеон решава да отпразнува вече необезпокояваната си хегемония в Европа с лов на зайци. Били хванати 3000 от животинките и напъхани в клетки, докато се чакало да дойде императорът да ги гони в горите около Версай. Нещо странно се случило.

След като били пуснати от клетките, зайците вместо да избягат, се спуснали към императора и свитата му. Нито виковете, нито гърмежите ги уплашили. Конят на Наполеон се уплашил и избягал заедно с императора от полесражението. Това е едно от малкото поражения, които понесъл великият пълководец.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
20.08.2018 20:19
Странно съвпадение

Джон Ф. Кенеди, Антъни Бърджис, Олдъс Хъксли и К.С. Луис са умрели в един и същи ден. Джек Лондон, Жерар Филип, Светослав Минков, Добри Жотев, Майкъл Хъчънс,
0
0