Шок! Уилям Шекспир се оказа жена

Шекспир

Възможно е зад маската на гениалния драматург Уилям Шекспир да се крие еврейката Амелия Басано, която е родена във Венеция, но заедно със семейството си се пренесла в Лондон.

Теорията е на британския изследовател Джон Хъдсън, който по повод 400-годишнината от смъртта на Шекспир тази година издава книга за най-загадъчната личност в литературата.

Проучванията на Хъдсън са стигнали до извода, че Амелия Басано е била любовница на барон Хенри Кери, един от приближените на кралица Елизабет I.

Хенри Кери е отговарял за представленията, изнасяни в театрите в Лондон и най-вече за представленията, които се поставяли пред самата кралица. Негова е заслугата, за да стигнат текстовете, подписани с името Уилям Шекспир, до публиката.

Джон Хъдсън допуска, че след като Басано е имала нужното положение и контакти, именно тя може да е била тайнственият Шекспир.

Теорията му обаче не срещна подкрепа в научните среди, въпреки че е не първата версия, която казва, че Уилям Шекспир е жена.

Няма съмнение, че в епохата на елизабетинска Англия е писал човек, създал емеблематичен драми Хамлет, Ромео и Жулиета, Макбет. Свидетелствата за неговата личност обаче са твърде оскъдни и това съдейства за всякакви спекулации относно неговото име.

През 2009 година Сънди таймс публикува портрет, който за сега се смята за единствения истинско образ на Уилям Шекспир. Картината е била притежание на британската фамилия Коби и се смята, че е рисуване през 1610 година – 6 години преди смъртта на великия автор.

Собствениците на портрета нямали представа, че на него е ликът на Шекспир, а вярвали, че на картината е техният предшественик сър Уолтър Рали. Тайната е разгадана от художника Корнелиус Янсен.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
дабе
дабе
07.04.2016 17:03
Пф да бе...да не са му ровили под полите да видят дали е мъж или жена....
0
15