Кой е Свети Паисий Светогорец?

Паисий Светогорец

Преподобният Свети Паисий Светогорец е провъзгласен за светец няколко години след смъртта си през 1994 г. и Православната Църква започва официално да почита паметта му от 2007-а година. На 12 юли 2007-ма за първи път се почита паметта на светеца.

Паисий Светогорец е роден през 1924 година в Кападокия. Той е бил известен с аскетичния си начин на живот и с виденията си, в които е виждал различни светци. Пасиий Светогорец е бил много смирен човек и дори разказвал как се самонаранявал, за да победи изкушенията на плътта.

Паисий Светогорец е прекарал целия си живот като монах, който посветил дните си на мъченическо послушание и просветляване на ума. Според разказите на Паисий Светогорец много пъти се случвало демоните да му се явят, за да го изкушават или да му навредят. Той обаче винаги успявал да ги победи и подвизите му били описани не в една и две книги, посветени на живота му.

Преподобният Паисий Светогорец разказвал, как видял истински ангел и той му носел храна. Собственият му ангел-хранител, който винаги го пазел от зло, също му се явявал няколко пъти. Паисий Светогорец бил прочут с това, че виждал много светци. Той с очите си видял свети Арсений и света Екатерина, а също така свети Йоан Богослов и свети Пантелеймон, които му се явявали, огрени от светлина.

Дева Мария

Паисий Светогорец дори разказвал как му се явила Божията майка. Тя била облечена в бели дрехи и му донесла храна, а след това не веднъж го посещавала, за да му дава напътствия и да го подкрепя в най-трудните моменти в живота му.

Паисий Светогорец е обявен за истинско чудо още когато е на 15 години, тъй като тогава му се явява Исус Христос. Той стоял в близост до него и целият излъчвал силна светлина. Друг път се случило по време на смъртта на свещеник Паисий Светогорец да види душата му да излиза от тялото. Тя имала външния вид на малко момченце, от което струяла силна светлина, докато се издигало нагоре към небето.

Паисий Светогорец постоянно доказвал отдадеността си към Църквата. Той дълго време не се хранел, в останалото време постел, ходел много пеша и прекарал част от живота си в пещери и в хралупи на дървета.

Според Паисий Светогорец лишението от светските радости го изпълвало с духовен мир. Когато живеел в гората, той не се страхувал от диви животни, защото знаел, че светците и Божията майка го пазят.

Когато се разболял тежко и станало ясно, че дните му са преброени, той не се отчаял, а казал, че сега ще отиде на едно много по-добро място, откъдето също ще помага на хората с молитви, както го е правил през целия си земен живот.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати