Роботите ще общуват по човешки

Роботи

В миналото, подобно на други технологични разработки, не е имало опасения за влиянието на роботиката и изкуствения интелект върху обществото. Днес, книги, филми и сериали представят различни варианти за това какво може да ни сполети, ако изпуснем контрола над иновативните машини, които сами създаваме.

Учените от Технологичния институт на Джорджия, САЩ, достигнаха нова висота в разработката на роботите. Те успяха да направят робот, който да общува по човешки маниер.

Иновативният робот се нарича Simon. Той е много по-различен от традиционните. До момента подходът на взаимодействие между човек и машина задължаваше преминаването през редица от комуникативни роли.

За да избегнат това, американските учени са снабдили новите модели с два коренно различаващи се един от друг социални модела на поведение.

Първият модел бил обикновен – той изслушвал човека и преставал да говори, ако той го прекъсне. Вторият обаче бил по-напорист, можел да прекъсва говорещия човек и дори да спори с него. Той се определя като активно социален.

Робот

Активният нов модел Simon е надарен със самостоятелност във физическите дейности. Освен това, той сам можел да определя кога да използва вербалните си възможности. Когато говори с човешко същество, Simon го гледа право очите.

Експертите са провели тестове с по-енергичния модел робот, за да разберат какво е отношението, което той предизвиква у хората.

При общуването с него, човешкият фактор реагира доста негативно. Участниците в опитите показват нежелание да общуват с робота, тъй като го смятат за доста егоистичен. Той често бил активния в разговора, а човекът срещу тях бил пасивният елемент.

При опити с по-пасивния вид робот хората, които трябвало да общуват с него, го определили като доста необщителен и затворен.

Роботът с по-малко активен модел на поведение бил характеризиран като затворен и необщителен. На него хората отделяли повече време за разговор, като винаги били водещите. Освен това те заявяват, че харесват спокойния Simon много повече от активния, който иззема функцията им.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати