Старата легенда за Вилхелм Тел и ябълката

Старата легенда за Вилхелм Тел и ябълката
Снимка: windows.net

Много хора не знаят истинската легенда, свързана с Вилхелм Тел и ябълката, но почти всеки човек свързва името му с точна стрелба по ябълка. Вилхелм Тел е национален герой на Швейцария от времето, когато народът му се е борил за освобождаване от управлението на австрийската династия на Хабсбургите.

Стара легенда разказва как героят Вилхелм Тел е убил управника на столицата на швейцарския кантон Ури. След убийството на управителя започнало въстание, което след неравни битки в крайна сметка завършва с обявяването на Швейцария за независима държава. Това се случило през 1307 година.

Когато династията на Хабсбургите поела контрола над прохода Готард, следващата им цел била търговията в местните райони, както и пълно владичество на кантона Ури. Новият управител на кантона се казвал Херман Геслер.

Вместо да се подчинят на австрийците, жителите на кантон Ури не пожелали да направят това и дори се споразумели с жителите на кантона Нидвалден и кантона Швиц, за да се опълчат заедно срещу намеренията на австрийците.

Щом разбрал за това, управителят Геслер решил да пречупи жителите на кантона Ури. Той закачил своята шапка в центъра на столицата на кантона и издал заповед. Тя гласяла, че всеки който мине покрай шапката му, трябва да ѝ направи дълбок поклон, за да покаже почитта си към австрийската династия.

За негово учудване Вилхелм Тел се опълчил на заповедта му и не се поклонил пред шапката. Геслер заповядал на стражите да хванат Вилхелм Тел, който бил прочут с това, че може да стреля много точно със стрели. Затова австрийският управител сложил една ябълка на главата на малкия син на Вилхелм Тел.

Той заповядал на Вилхелм Тел да уцели ябълката със стрела и щял да бъде пуснат да си ходи по живо, по здраво заедно с момчето си. А ако не се подчинял на заповедта, и той, и момчето щели да бъдат екзекутирани веднага на площада.

Вилхелм Тел не се колебал и улучил ябълката върху главата на детето си. След това обаче казал на управителя, че ако не бил уцелил ябълката, щял да уцели главата на Геслер. Управителят се ядосал и казал, че го осъжда на затвор до края на живота му.

Геслер и стражите качили Вилхелм Тел в лодка, за да отплават до крепост на другия край на голямо езеро. Но завалял дъжд, развихрила се буря и само с помощта на Вилхелм Тел лодката почти стигнала до брега. Когато наближавали, Вилхелм скочил от лодката и я обърнал. Въпреки това Геслер и стражите се спасили.

Вилхелм Тел ги последвал и като използвал тъмнината за прикритие, улучил със стрела Геслер право в главата. След като се върнал в селото си и станало ясно какво е направил, Вилхелм Тел вдигнал на въстание съселяните си, които заедно с жителите на другите кантони извоювали независимостта си.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати