Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Чудовищните религиозни обреди

Чудовищните религиозни обреди

Череп

Всяка религия има своите особени ритуали, струващи се на останалите иноверци странни и необясними за логиката. Съществуват обаче и такива тайнства, които могат да потресат всеки трезво мислещ човек със своята бруталност.

Колкото и толерантно да е в мнозинството си съвременното глобално общество, обреди като хвърлянето на бебе от 15-етажна сграда и ритуалното побиване на кол е нещо, което е трудно може да бъде окачествено като друго освен варварско извращение.

Като доказателство за казаното по-горе ето и четирите най-чудовищни религиозни обреда:

Хвърляне на бебета от 15-метрова кула – Индия и Пакистан

В Западна Индия и Пакистан от близо пет века съществува ритуал, при който едногодишни бебета биват хвърляни от 15-метрово минаре. Обредът се извършва за късмет. Децата са хвърляни от собствените им родители върху опънат чаршаф в подножието на високата сграда. Вярва се, че с ритуала детето бива благословено с добро здраве, щастие и късмет.

Продупчване с остри куки – Индия

Индия е страната, чието население вярва в най-много богове. Поклонниците на богинята Кали изпълняват всяка година ритуала Гарудан Тхоокам. При него те се обличат като божествения спътник на Кали – Гарунда и докато танцуват в нейна чест, гърбовете им биват пробивани с 50-сантиметрови остри куки. След това ги издигат и провисват да висят на специална дървена конструкция. Така хиндусите вярват, че се превръщат в дар за любимото божество.

Небесните погребения – Тибет

За ортодоксалните будисти в Тибет тялото е само обвивка. То е ненужно след смъртта. По този повод дълго време в планинската страна се е използвала зловещата практика на небесните погребения.

При тях тялото на починалия бива нарязвано и изоставено за храна на птиците в отдалечени места в планините. Китайските власти забраниха тази практика, но при изрична молба от семейството все още се дава разрешение за нейното извършване.

Обсебване – Таити

Последователите на Вуду вярват, че са длъжни да се грижат за духовете. За да ги държат силни, те правят жертвоприношения, с които се смята, че жизнената сила на жертвата се абсорбира от духовете. В днешни дни се принасят животни, най-често птици, но в миналото, особено когато времената били тежки, има данни и за човешки жертвоприношения.

При церемонията животното или човекът били вдигани на ръце от поклонниците, като всички вярващи пеят и се въртят в кръг. По време на танца шаманът прерязвал гърлото на жертвата, като кръвта се разплисквала върху вярващите и чрез тях стигала до духовете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest