Откриха печата на цар Симеон Велики

Цар Симеон Велики

Откриха добре запазен печат на българския владетел цар Симеон Велики. Уникалната находка ще бъде изложена в Националния исторически музей.

Печатът е открит съвсем случайно в района на Златната църква в Преслав по време на изкопни работи. Авторът на находката добросъвестно я е предал в Националния исторически музей и ще получи награда за благородната си постъпка.

По думите на директора на НИМ проф. Божидар Димитров находката е уникална. Такива ценни печати на български царе се откриват по веднъж на десетилетие.

Печатът е прецизно изработен от олово. Въпреки столетията, прекарани в пръстта, изображенията върху него са запазени отлично. Предната страна изобразява цар Симеон Велики с боен шлем, я под него се чете Архонт Симеон.

От другата страна е изобразен Христос Пантократор (Вседържител), а под нео има надпис Господи, пази архонта на българите Симеон.

За щастие и двата печата са в добро състояние.

Според археолози и историци Симеон е използвал този печат, за да подписва различни укази, заповеди или административни писма.

Практиката в миналото е била те да бъдат изготвяни от т.нар. краснописци, а владетелят за удостоверява тяхната истинност и валидност с подобен специален печат.

Доказателство, че откритият печат принадлежи именно на родния владетел, е надписът архонт Симеон под изображението му.

Според проф. Димитров архонт от гръцки може да се преведе като цар. Бърза историческа справка показва, че Симеон е избран за архонт на Преславския събор.

Професор Димитров уточнява за скептиците, че не е било необходимо дори някой да го избира за нещо, защото по онова време България е била велика и независима държава и родните владетели са моли да се провъзгласяват за каквито пожелаят.

Директорът на НИМ допуска, че Симеон Велики може да е използвал този печат, за да свиква хора за битката при Ахелой, за която е трябвало да мобилизира цялата българска армия.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати